Selvmordsbølge i Sydgrønland

Særligt Qaqortoq har de seneste måneder oplevet mange selvmord, og kommunen opretter derfor selvhjælpsgrupper for at støtte de efterladte.
31. juli 2014 09:59

I Qaqortoq har otte personer i år valgt at tage sit eget liv. Fire mænd og fire kvinder. De seneste to måneder har det været særligt slemt med fire tilfælde. Til sammenligning var der kun to selvmord i byen i 2013.

Det er ikke kun Qaqortoq, der er ramt, også Narsaq har haft to selvmord i år.

I Kommune Kujalleqs familiecenter har de meget svært ved at begribe, hvorfor det pludselig går så galt.

- Jeg må sige, at jeg ved det ikke lige nu. Hvorfor der er så mange selvmord lige nu, det er et stort spørgsmål, siger leder af familiecentret i Qaqortoq, Cecile Jeremiassen, til KNR.

Det smitter blandt familie og venner
Hun forklarer, at selvmord har det med at smitte, så venner eller familievenner til den afdøde, efter et stykke tid også få tanker om ikke at vil leve længere.

- Men i disse tilfælde kan vi ikke se, at disse mennesker har relation til hinanden, så derfor er det meget svært at forstå, hvorfor der er så mange lige nu, siger Jeremiassen.

Det er særligt personer, der allerede har problemer, som er i risiko for at blive trukket mod et selvmord på grund af de tanker det sætter i gang.

- Hun har nu fred, hun har det godt nu. Så hvis jeg gør det, så får jeg det også godt. Så det trækker tankerne i retning mod selvmord, når der bliver begået et selvmord, siger Cecile Jeremiassen.

Borgermøde på vej
Derfor er det også særlig vigtigt, at der bliver lavet nogle tiltag for at støtte de efterladte, ikke mindst når selvmordene rammer så massivt, som tilfældet har været de seneste måneder i Sydgrønland.

- Vi er i gang med at planlægge borgermøde, og vi begynder i august med en gruppe for efterladte, forklarer lederen af familiecentret.

Kommunen har tidligere haft lignende selvhjælpsgrupper, men de endte faktisk med at opløse sig selv, fordi behovet ganske enkelt var forsvundet.