Selvmord undersøges nærmere

Det burde ikke kunne ske på en anstalt, men det gjorde det alligevel. Myndighederne undersøger en ung kvindes tragiske selvmord på kriminalforsorgens anstalt i Aasiaat.
05. marts 2013 07:55

Kriminalforsorgen og Qaasuitsup Kommunia går nærmere ind og undersøger en sag, hvor en ung kvinde begik selvmord på anstalten i Aasiat.

Myndighederne vil se nærmere på, om alle procedurer har været fulgt, da kommune og kriminalforsorgen var i kontakt med kvinden.

Forrige søndag døde en 17-årig pige fra Aasiaat tragisk, efter hun havde begået selvmord i myndighedernes varetægt. Hun var i anbringelse hos kriminalforsorgen, sigtet i drabssagen, hvor en midaldrende mand blev offer d. 2. februar.

Personalet fandt den døde pige i et ulåst lokale lidt over middag søndag.

Efter episoden vil kriminalforsorgen følge op på procedurerne på anstalten, siger direktøren. Men rutinerne har været fulgt, siger han.

- Vi har en procedure, hvor vi anbringer dem i en observationscelle, hvis vi har oplysninger eller formodninger om, de vil begå selvvmord. Pigen var ikke i sådan en celle, siger direktør for kriminalforsorgen, Michael Stage

Han forklarer, at anstalten, hvor pigen blev modtaget, ikke var oplyst om, at pigen kunne finde på at tage sit eget liv. Derfor havde man placeret pigen i et rum med åben dør.

- Vi gør meget ud af, at unge skal sidde for åben dør, så vidt muligt. Især hvis det er helt unge, som reelt ikke burde være hos os, siger han.

Men det er svært at finde svar på, om selvmordet kunne være undgået. For socialforvaltningen i Qaasuitsup Kommunia vil ikke udtale sig om pigens sag.

Socialchef Magga Fencker siger blot, at der var sat initiativer i gang for at få pigen på ret køl igen.

Pigens egen forsvarsadvokat, Jørgen Svane, vil heller ikke udtale sig til Radioavisen.

Sagen rejser i følge formand for forsvarerforeningen, Tom Ostermann, som har kontaktet Radioavisen på vegne af moderen, spørgsmål om, hvorvidt kommunen har tilstrækkelige tilbud til unge, som er kriminelle og syge.

I Qaasuitsup Kommunia erkender man sit ansvar, men påpeger samtidig, at der mangler passende institutioner.

- Selvfølgelig er det kommunens ansvar, men det er Selvstyrets ansvar at have de institutioner, som er tilegnet som anbringelsessted for unge kriminelle, siger socialchef Magga Fencker.

Hun mener ikke, der er nok bemanding på eksisterende institutioner, og hun håber, der vil blive flere målrettede tilbud til unge kriminelle.

De sidste seks år har der været fem selvmord i kriminalforsorgens varetægt.