Seismik-undersøgelser i Baffin Bugten indledes

Olieselskaberne Shell, Mærsk og ConocoPhillips indleder nu en række seismiske undersøgelser i Baffin Bugten med henblik på fremtidige mulige olieaktiviteter i området.
Skrevet af Karsten Sommer
31. juli 2012 07:42

Og i den forbindelse gennemfører Grønlands Naturinstitut og DCE i Danmark på foranledning af Råstofdirektoratet tre separate undersøgelser med fokus på narhvalerne i Melville Bugten og i den nordlige del af Baffin Bugten.  

Den første handler om lydens spredning i forbindelse med seismiske aktiviteter i grønlandsk farvand.

Den anden undersøger narhvalers opholdssteder før, under og efter seismiske aktiviteter, samtidig med at bestanden af narhvaler i Baffin Bugt bliver talt op.

Og endelig focuserer den tredje undersøgelse på indsamling af lokal viden om fangstaktiviteterne i Melville Bugten, mens de seismiske aktiviteter er i gang. Her vil der også blive indsamlet oplysninger direkte fra fangere i Savissivik og Kullorsuaq.

Det er fastslået, at narhvaler reagerer på lyd og er følsomme overfor menneskeskabte lyde. Men konkret viden om lydens spredning i grønlandsk farvand er yderst begrænset.

Med undersøgelserne i Baffin Bugten vil man skaffe detaljerede oplysninger om lydens spredning under seismiske aktiviteter for at kunne foretage troværdige forudsigelser af mulige påvirkninger.

Resultaterne af undersøgelserne forventes at foreligge i løbet af næste år.