Se billederne: Demonstration for spiralsagen i Nuuk

I anledning af kvindernes kampdag var der demonstration i Nuuk for at støtte kvinderne berørt af spiralsagen. Talsperson Naja Lyberth siger, at det giver hende styrke.
08. marts 2024 16:10

Op imod 50 personer marcherede i dag gennem Nuuks gader. Det gjorde de for at vise støtte til kvinderne, som er berørt at spiralsagen.

Ane Amalie Kuitse står bag demonstrationen. Hun fortæller, at hun planlagde demonstrationen i anledning af kvindernes kampdag i dag.

- Jeg valgte at lave demonstrationen i forbindelse med 8. marts for at sætte fokus på dem, der har fået opsat en spiral, siger hun.

Demonstrationen startede klokken 13, hvor mængden bevægede sig fra forsamlingshuset i Nuuk til Inatsisartut.

Ane Amalie Kuitse har planlagt demonstrationen og talte foran Inatsiartut fredag 8. marts. Foto © : KNR / Johasinnguaq Olsen

Ane Amalie Kuitse havde ikke regnet med et stort fremmøde, så hun er begejstret over, hvor mange der kom.

- Det er rørende, men jeg føler også, at vi står sammen og er stærke på den måde, siger hun.

Det giver styrke 

Naja Lyberth var den første kvinde, som stod frem offentligt og fortalte om sin oplevelse med at få spiral mod sin vilje som 14-årig i 1976.

Hvad er spiralsagen?

  • DR-podcasten "Spiralkampagnen" afdækker, hvordan tusindvis af piger og kvinder i Grønland fik opsat spiral fra 1966 til 1975 som led i danske myndigheders strategi om at reducere den grønlandske befolkningsvækst.
  • Ifølge DR blev der opsat 4500 spiraler fra 1966 til 1970.
  • På daværende tidspunkt var der 9000 fertile kvinder i Grønland.
  • Flere kvinder fortæller, at spiralerne var påtvunget, og at de oplevede det som et overgreb.
  • Naalakkersuisut og den danske regering blev i september 2022 enige om at igangsætte en udredning af spiralsagen. Udredningen skal afdække den historiske kontekst for svangerskabsforebyggelsespraksis i Grønland fra 1960 til 1991, herunder spiralsagen. Grønland hjemtog sundhedsområdet i 1992.
  • Udredningen forventes at være klar i maj 2025.
  • I oktober 2023 allierede 67 kvinder fra spiralsagen sig med advokat Mads Pramming fra Ehmer Pramming Advokater og krævede en undskyldning og erstatning fra den danske stat.
  • I marts 2024 er antallet af kvinder, der kræver erstatning, nu vokset til 143 kvinder, der hver kræver 300.000 kr. i erstatning.
  • Kvinderne stævner nu den danske stat, da staten ifølge Mads Pramming først vil tage stilling til erstatningskravet efter, at den igangværende udredning er færdig.

Hun er også talsperson for gruppen af kvinder, som nu stævner den danske stat for brud på menneskerettigheder.

Hun gik i dag sammen med gruppen af kvinder gennem gaderne i Nuuk.

Naja Lyberth var blandt de fremmødte til dagens demonstration. Hun er talsperson for gruppen af kvinder, som har stævnet den danske stat for brud på menneskerettigheder. Foto © : KNR / Johasinnguaq Olsen

- Det er dejligt og jeg bliver lykkelig, fordi der er så mange andre kvinder, der støtter os, siger Naja Lyberth og bemærker, at flere mænd også er mødt op.

- Det giver meget styrke. Endelig kan vi sætte en grænse, det har vi ikke kunnet, da vi var helt unge. Man bliver helt varm om hjertet.

Flere politiker stod udenfor Inatsisartut for at høre demonstranternes ord. Ane Amalie Kuitse talte om, hvilke konsekvenser spiralsagen har haft for de involverede kvinder.