Satellit skal sikre transporten i de arktiske farvande

Den danske regering har i deres vækstplan ”Det blå Danmark” besluttet at gennemføre et pilotprojekt om satellitbaseret AIS-overvågning af skibstrafikken i de arktiske farvande. Satellitten der skal bruges til dette projekt bliver sendt i kredsløb på mandag med en indisk raket.
Skrevet af Peter Troelsen
21. februar 2013 09:29

I 2013 er det helt almindeligt at alle skibe er udstyret med Automatic Identification System (AIS) udstyr. Det sikrer at skibene ved alt om andre skibes hastighed, kurs og sejlruter. Forventningen er, at der med satellitbaserede data kan indhentes flere informationer af højere kvalitet fra skibene i Arktis. Samtidig vil det på sigt også kunne blive billigere at kvalitetssikre dataene.

-Der er ingen tvivl om, at der er store muligheder for at forbedre sejladssikkerheden i Arktis via AIS-data. Vi har valgt at samarbejde med Aalborg Universitet, da vi gerne vil styrke udviklingen af satellitbaserede AIS-data, fortæller Francis Zachariae, vicedirektør i Søfartsstyrelsen, til styrelsens hjemmeside.

Satellitten, der er bygget af studerende fra Ålborg Universitet er en lille en af slagsen. Den måler blot 10 x 10 x 10 cm og vejer kun 1 kg. Satellitten forventes at komme i omløb over middag dansk tid mandag d. 25. februar.