Sara i Folketinget: Råstofferne fylder for meget

Folketinget har lige nu debat om Rigsfællesskabets muligheder og udfordringer. Læs en opsummering her.
29. april 2014 10:48

 I dette øjeblik er der debat i Folketinget om Rigsfællesskabets muligheder og udfordringer. På talerstolen er blandt andre Doris Jakobsen  fra Siumut og Sara Olsvig fra Inuit Ataqatigiit.
 
Vi har taget et kig på de to politikeres indlæg.
 
- Råstofeventyret fylder for meget i den danske debat om Grønland, set i forhold til hvor lille en rolle denne branche reelt fylder i vores økonomi i dag.

Det var en af de første bemærkninger fra folketingsmedlem Sara Olsvig på talerstolen.
 
Men kendsgerningen er, at det ikke kun er meningsdannere i Danmark, der synes det er spændende at tale om råstoffer i Grønland, også Sara Olsvig og Doris Jakobsen.
 
Således peger de begge på i dag, at Danmark bør holde sig langt væk fra at bestemme, hvilke råstoffer vi skal udvinde her i landet.
 
Det er officiel dansk politik, at man vil bekæmpe spredningen af uran internationalt. Men hvis Danmark lægger restriktioner på Grønlands brug eller udvinding, er det "ikke i overensstemmelse med selvstyreloven," sagde Doris Jakobsen.
 
- Det er et problem for Rigsfællesskabet, at der er kræfter, der søger at forhindre Grønland i at starte den minedrift, vi har så hårdt brug for, fortsatte siumutteren. Men hun tilføjede, at hendes parti hellere end gerne ser, at det bliver danske eller nordiske investeringspenge, der bliver bærende i "Grønlands råstofeventyr".
 
Fiskeripolitik var også én af de allerførste ting, som de to folketingsmedlemmer kom ind på i folketingssalen. Således spurgte Sara Olsvig til kampen for flere rettigheder i makrelfiskeriet:
 
- Hvad har statsministeren gjort i forhandlingerne, for at sikre de bedste muligheder for grønlandske makrelkvoter internationalt? Der er udfordringer for Rigsfællesskabet, når det gælder grønlandske fiskerirettigheder.
 
Doris Jakobsen følger op på hendes indlæg med at konstatere, at det er Danmarks medlemskab af EU, der først og fremmest medfører alvorlige problemer for fangst- og fiskeripolitikken i Rigsfællesskabet.
 
Den seneste tid har fremtiden for de juridisk faderløse fyldt en del i debatten, men problematikken bliver i dag nævnt som det sidste i Doris Jakobsens tale, og det er også først i sidste halvdel af Sara Olsvigs indlæg, at hun kommer ind på de juridisk faderløse. 

Det var hovedsageligt partiernes grønlandsordførere, der var at finde i folketingssalen til debatten i dag.