Så deprimerende, at det næsten er en turistattraktion i sig selv

Overskriften siger det hele. Sådan bliver Grønlands største boligblok Blok P omtalt af mange lokale. Ironien vil dog, at bygningen har gemt på skønhed i alle disse år. Og hvor opførslen betød tvang og afsavn, så kan nedrivningen, takket være ildsjæle, komme til at betyde frihed og glæde. Dette sker i de år, hvor øget selvstændighed har skabt behovet for at tage afsked med den mørkere del af Grønlands nyere historie.
Skrevet af Peter Troelsen
09. september 2012 13:50

I Nuuk ligger – lidt endnu – hvad der engang var Grønlands største byggeri, faktisk det største byggeri i Kongeriget. Navnet er Blok P. Og det siges, at den grå firkantede betonkasse med et grønlandsk flag i gavlen, engang husede ikke mindre end 1 procent af den grønlandske befolkning. Til byggeriet blev der blandt de mange materialer blandt andet brugt designikonet LK Skot. En nystiftet forening har afmonteret alle de velholdte lamper og sælger dem nu for at rejse penge til at hjælpe nogle af de grønlandske børn der har behov for det. I første omgang via organisationer som f. eks. Nanu Børn.

Det er en historie om tilfældigheder og, ja, historie. Som idémanden bag fortæller:

-Jeg flyttede til Grønland for ca. et år siden. Og når man går rundt i en ny by, så ser man den måske med lidt mere åbne øjne end de lokale gør. Jeg lagde mærke til, at man skulle til at rive Blok P ned, og kom til at se, at bygningen var udstyret med et væld af, hvad vi i dag kalder, designikoner. På en eller anden måde så synes jeg det var synd, at de blot skulle gå til spilde, når nu mange af dem var så velholdte.

Lars Nørby Olesen, der oprindeligt kommer fra Nordjylland, tog en snak med Boligselskabet INI, der ejer bygningen og fik lov til at overtage alle lamperne. De er nu rengjort og sælges på foreningens hjemmeside. Overskuddet går til at hjælpe nogle af de grønlandske børn, der trænger til en ekstra hånd.

-Jeg er jo kommet til at holde af Grønland på ganske kort tid og ville gerne give noget tilbage. På en eller anden måde synes jeg det er symbolsk, at en bygning, der blev bygget for at kunne tvangsflytte og ensrette nu bliver revet ned. Jeg synes det kunne være en interessant idé, at netop det symbolske i nedrivningen kunne være med til give disse grønlandske børn – en del af den nye generation - lidt mere frihed og glæde. Når man samtidig kan få, hvad jeg mener er, en af de største designklassikere gennem tiden, når det gælder udendørslamper,  med i købet, så er det jo en win/win situation. I hvert fald hvis du spørger mig, siger Lars Nørby Olesen.

Læs mere om projektet på: www.blokp.gl