Restauranter om IWC's argumenter: Pjat

Et af hvalfangstkommissionens, IWC's, argumenter for at hvalkvoterne til Grønland ikke bør øges er, at restauranter i Grønland serverer hvalkød for turister. Ikke overraskende vækker den udmelding undren hos en række restauranter.
Skrevet af Mads Lynge
08. juli 2012 13:31

Kok i Hotel Qaqortoq, Andre Nørgaard, synes at IWC's argumenter er noget pjat:

- I hvert fald fra mit synspunkt er det jo lidt noget pjat. Altså, det er jo, havde jeg nær sagt, en nationalspise. Der skal selvfølgelig være adgang til det. At de vil begynde, at sætte en stopper for det eller forhindre erhvervet, det fremstår for mig, som værende yderst problematisk, siger kok i Hotel Qaqortoq, Andre Nørgaard.

Hvalkød er på menukortet i hotellets restaurant, men bliver taget af til efteråret, da efterspørgslen ifølge ham er begrænset. De vil dog fortsat servere hvalkød i det omfang der er efterspørgsel efter det.

- De reagerer meget positivt på det. Det er jo en spise, som er udbredt i Grønland, og turisterne er jo interesseret i at smage så meget forskelligt grønlandsk mad som overhovedet muligt. Så det bliver som regel taget imod med positive vendinger, siger kok i Hotel Qaqortoq, Andre Nørgaard.

Han bakkes op af sin kollega i Hotel Arctic i Ilulissat, restaurantchef Ulrik Sørensen:

- Langt de fleste turister er positivt overrasket over det, og synes det er dejligt, at prøve noget andet end det man er vant til. Der er meget få, som reagerer negativt på det, siger Ulrik Sørensen.

Både i Hotel Qaqortoq og i Hotel Arctic serveres der rundt regnet 100 til 150 kilo hvalkød om året, og ligesom Andre Nørgaard, mener Ulrik Sørensen, at IWC's udmelding bygger på et usagligt grundlag:

- Jeg synes det er noget pjat. Det virker til at være meget usagligt. Det er et postulat, der virker som en holdningsting, og ikke bygger på fakta, siger restaurantchef i Hotel Arctic i Ilulissat, Ulrik Sørensen.

Hotelchef i Hotel Sisimiut, Anette Lings siger, at de også serverer hvalkød til turister, men at det primært er til europæiske turister, da det, ifølge hende, eksempelvis er for kontroversielt at servere kødet til amerikanske turister.