Rejemøde i Nuuk

15 rejeforskere fra otte forskellige lande holder møde i Nuuk.
15. september 2014 16:57

Grønlands Naturinstitut er i disse dage vært for Den Nordatlantiske Fiskerikommissions NAFO og ICES' årlige videnskabelige rådgivningsmøde for rejer.

15 rejeforskere fra 8 forskellige lande er med, og de forbereder under mødet i Nuuk de videnskabelige rådgivninger for rejefiskeriet i hele Nordatlanten og på Canadas østkyst for 2015. Og den biologiske rådgivning for blandt andet fiskeriet på rejebestanden i vestgrønlandsk farvand for næste år at ligge klar til aflevering hos Naalakkersuisut i den nærmeste fremtid.

Rejebestanden i Vestgrønland vurderes ved groft sagt at fylde årets data i et matematisk/statistisk computerprogram - en såkaldt ”Bayesian model” - der tager højde for biomassen af rejer, fiskeriets fangster og fra torskens indhug i rejebestanden osv. osv.

De endelige svar på de stillede spørgsmål bliver dog ikke ”spyttet ud” af modellen. Det kræver erfaring og indsigt i både modellen, datagrundlaget og rejernes biologi at finde de svar, Grønland har brug for.

Forskerne kender svarene i hovedtræk, men de skal finpudses og holdes tæt ind til kroppen, ind til de er godkendt af fiskerikommissionen, skriver Naturinstituttet på sin hjemmeside.