Tema: Fiskerilov

Politisk kommentator spår vild debat

Fiskeriloven er igen omdrejningspunktet i Inatsisartut i morgen, og det kan gå højlydt for sig, mener politisk kommentator.
Ineqi Kielsen tror, at debatten i morgen bliver højlydt, når politikerne igen skal tage stilling til fiskeriloven. Foto © : Anda Hansen / KNR

Den er omdiskuteret og udskældt. Alligevel skal den nu igennem næste trin i Inatsisartut. Det er naturligvis fiskeriloven, der er tale om.

I morgen skal den igen diskuteres af politikerne i Inatsisartut, efter at Fiskeriudvalget har haft den i hænderne i omkring en måned. 

En måned som Fiskeriudvalget har brugt på at komme med bemærkninger og ændringsforslag. Ændringsforslag, der er endt med, at medlemmerne af Inatsisartut i går morges modtog intet mindre end 86 sider på dansk og 143 på grønlandsk. 

Selvom der fortsat er åbne spørgsmål og protester fra modstandere af det nuværende lovudkast, skal det hele altså debatteres fredag, og det kan blive en vild debat, spår politisk kommentator Ineqi Kielsen. Han har tidligere været medlem af Inatsisartut for Siumut og været formand for Forfatningskommissionen. Han har nu meldt sig ud af sit tidligere parti. 

Fakta om fiskeriloven

I ikke mindre end 20 år har en ny fiskerilov været på vej.

Den, der gælder nu, er fra 1996, og der har været lavet mange tilføjelser eller ændringer siden da. 

I 2021 kom Fiskerikommissionen med en række anbefalinger til, hvordan fiskeriloven kan se ud.

Embedsmændene i Departementet for Fiskeri lavede et forslag til en ny lov. Høringsfristen sluttede onsdag 24. januar 2024.

Både lokalpolitikere og fiskere rasede over, at de ikke kunne nå at tage stilling til lovforslaget på otte uger.

Sidst i marts afleverede Kim Kielsen (S), naalakkersuisoq for fiskeri og fangst, det endelige fiskerilovforslaget til Inatsisartut.

Under forårssamlingen skal Inatsisartut behandle fiskeriloven.

Debatten kan stikke af, fordi oppositionen har underskrevet en mindretalsudtalelse, hvor Demokraatit og Naleraq erklærer, at de endnu ikke er tilfredse med forslaget, forklarer han og uddyber.

- Det er ikke kutyme, at have en stor debat ved andenbehandling af en lov, men det her lovforslag er så vitalt for befolkningen og landet. På alle mulige måder, siger han.

Flere ting er udenfor normen

Når politikerne i Inatsisartut har debatteret forslaget, bliver den måske ifølge Ineqi Kielsen sendt tilbage til Fiskeriudvalget. Og gør den det, bryder det igen med normen, fortæller han.

- Det er heller ikke kutyme, at man sender lovforslaget tilbage igen efter andenbehandling, men som sagt er det så vitalt et lovforslag for Grønlands befolkning, at man skal lidt dybere ind i det igen, siger han.

Øje for flertallet

Uanset hvor vild debatten bliver i morgen, er en vigtig detalje, at koalitionen har opbakning og sidder på flertallet i Inatsisartut. 

Samtidig understreger Ineqi Kielsen, at udvalget har gjort et godt stykke arbejde og gjort sig umage med den betænkning, der danner rammen for debatten.

- Men jeg tror, at det er god skik, at man bruger energi og ressourcer, så længe samlingen er i gang. 20 dage endnu, siger han.