Optimisme i grønlandsk/dansk hvalkvote-arbejde

Grønland og Danmarks fælles arbejde for at få fangstkvoter af store hvaler på plads med Den Internationale Hvalkommission, IWC, går godt.
Skrevet af Camilla Dam
21. juli 2014 13:22

Sammen har forhandlerne fået EU’s opbakning til en pakkeløsning, der vil ”kunne sikre Grønland kvoter for de kommende fire år på biologisk bæredygtigt niveau”, som det hedder i pressemeddelelsen fra Naalakkersuisut.

Både formand for Naalakkersuisut, Aleqa Hammond, og Naalakkersuisoq for Fiskeri, Fangst og Landbrug, Finn Karlsen, har begrundet håb for, at de kan få tilslutning til pakken på det kommende IWC-møde til september.

Når mødet går i gang den 11. september i Slovenien, præsenterer de følgende elementer:

• Forslag til ændring af IWC-bekendtgørelse (Schedule paragraf 13(b)) – dvs. kvoter for de kommende fire år på niveau med videnskabelig rådgivning – samt et dokument fra departementet, der beskriver fangstbehovet. Forslaget vil blive fremsat og præsenteret af kongerigets IWC-delegation.

• Et resolutionsforslag, der sigter på at styrke IWC’s forvaltning af oprindelige folks fangst. Dette forslag vil blive fremsat af de 25 EU-lande, der er medlemmer af IWC, og præsenteret af det italienske EU-formandskab.

Der forestår stadig et stykke arbejde for departementet for fiskeri, fangst og landbrug og det danske udenrigsministerium for at få skabt flertal for forslaget.

Kvoteblokken for 2015-2018, som der arbejdes for:
Vestgrønland:

164 sildepisker
19 finhvaler
10 pukkelhvaler
2 grønlandshvaler

Østgrønland
12 sildepisker