Olsvig: Grønland har taget mere ansvar

Grønland har taget større ansvar i Rigsfællesskabet og ladet sin stemme blive mere hørt i dansk politik. Det mener Sara Olsvig (IA), som efter tre år i Folketinget i dag overdrager sin post til suppleanten Johan Lund Olsen.
15. september 2014 08:36

KØBENHAVN: På nøjagtig tre-årsdagen for valget til Folketinget i 2011 overdrager Sara Olsvig (IA) i dag officielt sit mandat i Folketinget til suppleanten Johan Lund Olsen.

Det sker efter tre års hårdt arbejde for at lade Grønland være en mere ligeværdig medspiller i Rigsfællesskabets politik, siger Sara Olsvig til KNR. Det gælder også inden for områder, som umiddelbart hører under dansk ansvar, så som udenrigs- og forsvarsområdet.

- At sidde med direkte ved bordet har været rigtig, rigtig vigtigt for mig (…). De udvalgsposter, som det lykkedes at få lige efter valget 2011, og som vi fortsat har valgperioden ud, er også dem, der har kunnet hjælpe til, at vi har kunnet løfte ansvaret på en mere ligeværdigt måde, siger Sara Olsvig til KNR.

LÆS OGSÅ Johan Lund Olsen afløser Sara Olsvig

Hun mener, at Grønland har udvist mere ansvar og opnået større indflydelse i Rigsfællesskabets politik de seneste tre år, blandt andet i kraft af poster i Udenrigspolitisk Nævn og Forsvarsudvalget.

- Selv om det er sagsområder, som er rigsanliggender, har vi også et medansvar. Det er måske ikke noget, der sælger de store overskrifter i Grønlands presse, men i praksis har jeg jo sidde, hvor det er store ting, der har været på dagsordenen og ladet vores stemme blive hørt, siger Sara Olsvig.

Har måttet råbe danske politikere op
Det har især været familieretsområdet, sælindustrien, forsvarsområdet og det grønlandske justits- og retsvæsen, som Sara Olsvig har markeret sig inden for.

Under sidste års finanslovsforhandlinger fik Grønland blandt andet tilkæmpet sig en ekstrabevilling på 20 mio. kroner til at nedbringe sager ved de grønlandske domstole. Noget, der kom igennem ved at true med ikke at lægge stemmer til regeringens finanslovsforslag, hvis Danmark ikke tilgodeså området. Det skete, selv om retsvæsenet i Grønland fortsat er Danmarks ansvar.

Det er nemlig stadig nødvendigt at minde de danske politikere om, hvad selvstyreaftalen indebærer, mener Sara Olsvig.
- Som jeg har sagt mange gange, synes jeg, at de danske politikere har været en lille smule for passive på nogle af de her sagsområder. Og vi har brugt rigtig meget energi på at få råbt de danske politikere op.

Selvstyret er en gensidig aftale
Omvendt har Grønland også stadig sin andel at tage på sig i forhold til den fælles selvstyreaftale, mener Olsvig.

- Vi er i en overgangsfase og tid, hvor vi alle sammen skal arbejde rigtig, rigtig hårdt for at opnå de mål, vi har sat med selvstyreaftalen.

- Selvstyreaftalen er altså indgået mellem to parter og ikke kun én, og det synes jeg, at man glemmer på begge sider af Atlanten, siger hun.

Sara Olsvig overlader sin post i Folketinget for at koncentrere sig om sit arbejde i Inatsisartut og som formand for Inuit Ataqatigiit.