Nutaarmiut anklage er nu rejst

Der er i dag rejst tiltale mod en 23-årig mand i den såkaldte Nutaarmiut-sag. Det meddeler senioranklager ved Politimesterembedet i Grønland, Helle Lykke Olsen.
Skrevet af Karsten Sommer
06. marts 2013 05:15

Det var natten til den 8.februar sidste år, at der udspillede sig en blodig tragedie i den lille bygd Nutaarmiut, nord for Upernavik.

En dengang 22-årig mand dræbte 3 mennesker, to kvinder på henholdsvis 75 og 31 år, samt  en 8-årig pige, og forsøgte yderlige at dræbe 4 personer i bygden.

Den unge mand, som har erkendt sine handlinger, har siden gennemgået mentalobservation, og nu er anklagemyndigheden altså klar til at gå i retten.

- Jeg har efter min gennemgang af sagen fundet, at der er grundlag for at rejse tiltale for drab på tre personer, og drabsforsøg på fire personer, siger Helle Lykke Nielsen i en pressemeddelelse.

Hun oplyser videre at anklagemyndigheden vil kræve den tiltalte dømt til forvaring i Anstalten i Herstedvester på ubestemt tid. Derudover vil der blive rejst et større erstatningskrav fra de skadelidte.

- Baggrunden for vores påstand om en sådan straf skal findes i kriminalitetens grovhed og de lægelige konklusioner om tiltalte, skriver senioranklageren.

Det er nu næsten 13 måneder siden at tragedien i Nutaarmiut fandt sted. Men i følge politiets chefanklager, Morten Nielsen, har det ikke været muligt at gøre anklageskriftet klar før nu.

- Det skyldes blandt andet at politiet har skullet hjælpe det skadelidte med at opgøre hvilken erstatning de har krav på i henhold til erstatningsansvarsloven. Det har taget tid at få opgjort, men jeg kan oplyse at der udover kravet om forvaring, vil blive rejst et erstatningskrav fra pårørende og skadelidte på op mod en million kroner, fortæller Morten Nielsen.

Gerningsmanden skal i princippet selv betale erstatningen, men hvis det ikke er muligt for ham, træder Staten til og betaler, siger Morten Nielsen til Radioavisen.

Sagen er nu overgivet til Qaasuitsoq Kredsret i Ilulissat, der senere vil fastsætte tid og sted for sagens behandling.

Anklagemyndigheden forventer at retssagen vil blive afviklet på tre dage.