Nu får grønlænderne i Danmark deres nye præst

Kirkeministeriet oplyser her til morgen, at der er ansat en grønlandsk præst i Aarhus Stift.
Skrevet af Martine Lind Krebs
10. marts 2014 05:15

Det bliver Oline Berthelsen, der i 14 år har været præst i Sisimiut, der bliver den første præst i den nyoprettede stilling, oplyser Kirkeministeriet.

- Hermed opfylder Folkekirken et længe næret ønske om ansættelsen af en præst til at betjene den grønlandske menighed i Danmark, fastslår ministeriet selv.

Det er menighedsrådet ved Vor Frue Sogn, provsten, biskopperne over Grønlands og Aarhus Stift og Fællesforeningen Inuit, der i fællesskab har peget på Oline Berthelsen.

Den nye præst får - med base fra Aarhus - til opgave at varetage kirkelige handlinger for de grønlændere, der selv har valgt at slå sig ned i Danmark. Selvstyrets præst i Danmark, Jens Kristian Kleist, har fortinsvist til opgave at betjene de grønlændere, der nødtvungent må opholde sig i Danmark, som eksempelvis indsatte i Anstalten ved Herstedvester, patienter på Rigshospitalet samt psykiatriske patienter. Den fordeling har Selvstyret strammet op på gennem de seneste år.

Ansættelsen af en grønlandsk præst under Folkekirken i Danmark har trukket gevaldigt ud. Beslutningen blev truffet allerede tilbage i november 2011, men krævede først en ændring af loven om Folkekirkens økonomi, og herefter en lang administrativ proces. Dette er desuden anden gang, at stillingen forsøges besat. I sidste forår måtte Juanna Platou trække sig fra stillingen af personlige årsager.

Oline Berthelsen tiltræder den 1. juni