Nordisk Råd vil have fælles strategi for Arktis

Det er ikke nok, at hvert enkelt land i Norden har udarbejdet en strategi for Arktis. Landene skal også have en fælles strategi, som slår fast, hvad de kan blive enige om, mener Nordisk Råd
Skrevet af Martine Lind Krebs
23. marts 2012 16:13

Rådet har netop afsluttet sin temasession i Reykjavik med fokus på Arktis.

- En af de vigtigste beslutning, vi har truffet i dag, er at alle nordiske skal koordinere sin arktiske politik. De nordiske lande har hver sine arktiske strategier og handlingsplaner, og nu er tanken at de skal koordineres ved at de nordiske regeringer sidder ved samme bord og ser på, hvilke arktiske målsætninger man hver især har, siger Kimmo Sasi, præsident for Nordisk Råd.

Tanken er, at en fælles nordisk strategi for Arktis kan hjælpe med at forhindre konflikter mellem de nordiske lande i fremtiden, når det gælder arktiske spørgsmål.

Forslaget fra Nordisk Råd bliver nu givet videre til de nordiske landes regeringer. Hensigten er, at Norden i Arktis Råd skal træde først med et krav om bindende juridiske aftaler om for eksempel søsikkerhed og råstofudvinding.

- Tanken med temasession var, at vise, at nordiske lande vil have en ledende rolle i at udvikle Arktis på en ansvarsfuld måde, siger Kimmi Sasi.

Dagens temasession var den første af sin art i Nordisk Råds regi, og samtidig var det også første gang de nordiske parlamentarikere var samlet i Islands alting.

Og i alt syv forslag vedrørende Arktis blev vedtaget i Reykjavik i dag.

Foruden anbefalingen om at vedtage en fælles nordisk strategi for Arktis vil rådet også have de nordiske lande til at forpligte sig mere i forhold til søberedskab. Det er på tide, at der kommer en aftale om fælles finansieringen af søberedskabet, lyder det fra rådet, der peger på, at en løsning kunne være, at krydstogtskibe i Arktis pålægges en ekstra afgift, som skal finansiere eventuelle eftersøgninger og redninger.

Nordisk Råd foreslår også de nordiske regeringer at stille større krav til olieindustrien. Det er ikke nok, at selskaberne viser sig villige til at bruge de nyeste og sikreste teknikker. Der bør være en juridisk bindende aftale, der forpligter dem til dette, mener Nordisk Råd, der også foreslår en juridisk bindende aftale, som pålægger selskaberne selv at rydde op efter et olieudslip.

Desuden vedtog rådet anbefalinger vedrørende velfærdpolitisk arbejde i Arktis, oprindelige folks rettigheder, sprog og uddannelse samt forskning.