Nauja Lynge udgiver krimi-roman om spiralsagen

I romanen Grønlandseksperimentet får grønlandske piger opsat spiraler på danske kostskoler. Noget som blandt andet fandt sted på danske efterskoler i 70'erne.
Nauja Lynge er født og opvokset i Grønland. Hun har boet i Danmark det meste af sit voksne liv og har nu hjemme i Aarhus. Grønlandseksperimentet udkommer i januar 2025. Foto © : Axel Schütt/Jysk Fynske Medier/Ritzau Scanpix
11. marts 2024 13:52

Spiralsagen har fyldt meget i medierne og i politik både herhjemme og i Danmark de sidste par år. Kvinder, som i 60’erne og 70’erne fik opsat spiraler uden deres samtykke, er stået frem for at fortælle deres historie.

Nu kan en ny historie af den fiktive slags snart tilføjes til koret. Debattør og forfatter Nauja Lynge udgiver nemlig en krimi-roman om spiralsagen.

Det skriver forlaget Alhambra i en pressemeddelelse.

Bogen hedder Grønlandseksperimentet og handler om grønlændere på danske kostskoler, som får opsat spiral.

- Min inspiration finder jeg fra min egen smerte som grønlænder i Danmark. Herfra kan jeg også fortælle historien sideløbende med de modige kvinder i Grønland, siger Nauja Lynge i pressemeddelelsen.

KNR har tidligere bragt historien om Judithe, Arnannguaq og Britta, som blev tvunget til at få spiral på danske efterskoler i 1970’erne.

Må ikke gå i glemmebogen

Forlaget Alhambra, som udgiver bogen, er stolte over at kunne tilføje Nauja Lynge som én af deres forfattere.

- En god krimi er ikke bare en spændende historie om en kriminalgåde og opklaringsarbejdet, den formår også at være samfundsrevsende og sætte fingeren på de ømme punkter i samfundet. Og ømme punkter er der desværre alt for mange af i det dansk-grønlandske forhold.

- Vi håber, at Naujas krimi vil være med til at opretholde opmærksomheden på og erindringen om den horrible sag, så den ikke forsvinder tilbage i glemmebogen, siger redaktør og medlem af ledelsesgruppen i Alhambra Vibe Skytte.

Hvad er spiralsagen?

  • DR-podcasten "Spiralkampagnen" afdækker, hvordan tusindvis af piger og kvinder i Grønland fik opsat spiral fra 1966 til 1975 som led i danske myndigheders strategi om at reducere den grønlandske befolkningsvækst.
  • Ifølge DR blev der opsat 4500 spiraler fra 1966 til 1970.
  • På daværende tidspunkt var der 9000 fertile kvinder i Grønland.
  • Flere kvinder fortæller, at spiralerne var påtvunget, og at de oplevede det som et overgreb.
  • Naalakkersuisut og den danske regering blev i september 2022 enige om at igangsætte en udredning af spiralsagen. Udredningen skal afdække den historiske kontekst for svangerskabsforebyggelsespraksis i Grønland fra 1960 til 1991, herunder spiralsagen. Grønland hjemtog sundhedsområdet i 1992.
  • Udredningen forventes at være klar i maj 2025.
  • I oktober 2023 allierede 67 kvinder fra spiralsagen sig med advokat Mads Pramming fra Ehmer Pramming Advokater og krævede en undskyldning og erstatning fra den danske stat.
  • I marts 2024 er antallet af kvinder, der kræver erstatning, nu vokset til 143 kvinder, der hver kræver 300.000 kr. i erstatning.
  • Kvinderne stævner nu den danske stat, da staten ifølge Mads Pramming først vil tage stilling til erstatningskravet efter, at den igangværende udredning er færdig.

Nauja Lynge er født og opvokset i Grønland. Hun har boet i Danmark det meste af sit voksne liv og har nu hjemme i Aarhus.

Grønlandseksperimentet udkommer i januar 2025.