Naalakkersuisut vil spare millioner på førtidspensionister

Det skal være sværere at få førtidspension, og flere af dem, der allerede er på ordningen, skal tilbage på arbejdsmarkedet. Det vil over de næste år spare samfundet for millioner af kroner.
Kommuneqarfik Sermersuumi artukkerneqarnissaq ernummatigineqarpoq. Foto © : KNR
Skrevet af Apollo Jeremiassen
11. september 2014 10:02

Sådan lyder oplægget til et nyt lovforslag fra Naalakkersuisut til Inatsisartuts efterårssamling.

Den enkeltes arbejdsevne skal revurderes, og Naalakkersuisut forventer, at hver femte førtidspensionist skal tilbage på arbejdsmarkedet enten i normalt job eller fleksjob.

- Det er Naalakkersuisuts holdning, at det er bedre for den enkelte borger at bidrage til samfundet frem for at sidde derhjemme og passivt se til.

- Langt flere førtidspensionister skal kunne udnytte deres restarbejdsevne, og der skal med reformen skabes langt flere offentlige fleksjob og offentligt støttede jobs, hvor det ordinære arbejdsmarked ikke kan tilbyde deltidsjob, skriver Naalakkersuisoq for Familie og Justitsvæsen, Martha Lund Olsen i sit forslag.

Forslaget udløser en merudgift til næste år på 6,4 millioner kroner. I 2016 vil udgiften være reduceret til 1,8 millioner kroner, hvorefter det vender i 2017. Her forventer Naalakkersuisut at spare helt op til 10 millioner kroner og besparelsen skulle bliver på 18 millioner kroner i 2018.