Naalakkersuisut vil sænke prisen på krydstogtsbesøg

Naalakkersuisut mener, at for høje afgifter er skyld i, at færre og færre krydstogtskibe lægger vejen forbi de grønlandske kyster.
25. juni 2014 04:08

Krydstogtsturismen i Grønland har det ikke godt. Der kommer stadigt færre gæster hver sommer.

I dag koster det 525 kroner per person, der er om bord på skibet. Det gør Grønland til et af de dyreste lande at drive krydstogtsvirksomhed i.

Nu vil Naalakkersuisut ændre på afgiftsniveauet i et forsøg på at få flere skibe til at lægge til.

- Naalakkersuisut arbejder på at sikre, at de økonomiske rammer for krydstogtsturismen bliver forbedret fremover, således at vi får konkurrencedygtige afgifter og på den måde kan være med til at sikre flere penge til turismen, siger formand for Naalakkersuisut Aleqa Hammond.

Afgiften skal efter planen ikke bare sættes ned, men decideret omlægges. I dag er der altså tale om en såkaldt paxafgift, hvor der betales per kunde. Den nye afgift vil være en tonnageafgift, hvilket vil sige, at prisen skal regnes ud i forhold til skibets størrelse.

Tonnageafgiften kommer til at lægge på niveau med priserne i Island, men kan altså vanskeligt sammenlignes direkte med de nuværende priser.

- Der er dog tale om en markant sænkning afgiften, siger Tina Jensen, afdelingschef for Departementet for Erhverv til KNR.

Den nye afgift skal dog først vedtages og vil blive behandlet på efterårssamlingen som en del af finansloven. Tonnageafgiften skal efter planen træde i kræft fra 2015.