Myrup: Mere kontrol fra Naalakkersuisut

Kvanefjeldsprojektet er så vigtigt for både det grønlandske samfund og for Rigsfællesskabet, at Naalakkersuisut bør få igangsat en tilbundsgående undersøgelse af Greenland Minerals and Energy.
Avattap qinersisartut qinersinerminni Nunatta uranimut politikkia eqqaamaqquaa.
Skrevet af Jette Andersen
06. december 2013 06:32

Hvis de anklager, som de seks kronikører har fundet frem til i australske medier, ikke har noget på sig, så dokumenter det, siger formand for miljøorganisationen Avataq, Mikkel Myrup.

Greenland Minerals and Energy har en ejer, som ingen rigtig ved noget om. Kun at han skulle være korrupt og kriminel. Minen i Kvanefjeldet er forudset til at blive en af verdens største, noget som formand for Naalakkersuisut Aleqa Hammond også har givet udtryk for.

Det var nogle af pointerne i en kronik i dagbladet Information, skrevet af formand for Avataq Mikkel Myrup, folketingsmedlem for IA, Johan Lund Olsen, Folketingsmedlem for Enhedslisten, Finn Sørensen, Energirådgiver ved Det Økologiske Råd, Niels Henrik Hooge, energiansvarlig i NOAH, Palle Bendsen og redaktør på Vedvarende Energi, Hans Pedersen.

Derfor så de gerne mere kontrol fra Naalakkersuisuts side. Og det holder de fast på, siger Mikkel Myrup, der har læst sig frem til GME's skræmmende baggrund i australske medier.

- Der skal undersøges til bunds, hvad det drejer sig om, og det må selvstyret og den danske stat i fællesskab sørge for sker, fordi vi kan jo ikke have et selskab,der er under sådan nogle anklager her til at udvinde og eksportere uran. Det ville være fuldstændigt uansvarligt.

Og oplysningerne fra australske medier, der har gravet i selskabet i fem års tid, virker troværdige, siger Mikkel Myrup.

- Det er store velrenomerede aviser, der har bragt historierne. Og de er jo ikke blevet anklaget for injurier eller noget efterfølgende.

Selvfølgelig vil administrerende direktør for GME, Roderick McIllree tilbagevise anklagerne, siger miljøformanden. Derfor opfordrer han til en tilbundsgående undersøgelse af GME, så man kan finde hoved og hale i sagen.

- Hvis der er tvivl omkring et selskab, som skal udvinde og eksporteres uran. Ja men så skal den tvivl fjernes så hurtigt som muligt.

I går sagde administrerende direktør i GME, Roderick McIllree, at minen i Kvanefjeldet ikke bliver så stor, som der står i kronikken. Minen vil ikke være blandt de ti største i verden og Grønland kommer ikke blandt top 15 over lande, der producerer mest uran, lød det.

Men Mikkel Myrup siger, at de tal, de fremlægger i kronikken, stammer fra selskabet selv.

- Det er oplysninger, som også er blevet offentliggjort af selskabet, det er blandt andet, hvor mange tons uranoxid, man regner med at eksportere osv. Hvor mange millioner tons malm, der vil blive brudt per år. De kan så justere lidt på deres oplysninger. Vi ser dem også komme forskellige oplysninger i deres rapporter osv.

Men det er vigtigt for Mikkel Myrup at understrege, at Kvanefjeldsprojektet bliver en megamine.