Mimi Karlsen vil sørge for sikrede institutioner til varetægtsfængslede unge

Mimi Karlsen står ved sit ansvar for manglen på sikrede institutioner til varetægtsfængslede unge. Det sker efter at en 17-årig pige har begået selvmord i anstalten i Aasiaat.
09. marts 2013 12:00

En 17-årig pige begik forrige søndag selvmord i anstalten i Aasiaat. Her var hun tilbageholdt, sigtet i en drabssag.

- Det, der er sket, er både uacceptabelt og tragisk. Ikke bare for hende og hendes familie, men for hele landet, siger Mimi Karlsen.

Forsvarerforeningen har kritiseret Qaasuisup Kommunia for ikke at have tilstrækkelige tilbud til kriminelle unge. Men fra kommunen spilles bolden videre til Selvstyret, der ifølge socialchefen er ansvarlig for at oprette særlige skærpede institutioner. Og Mimi Karlsen erkender da også sit ansvar.

-Det er rigtigt, jeg som ansvarlig for området, påtager mig ansvaret for, at de lovgivningsmæssige rammer ikke er på plads. Dette betyder, at man på nuværende tidspunkt ikke kan oprette sikrede afdelinger, hvor der kan anbringes børn i surrogatvaretægtsfængsling. Det skal i den forbindelse pointeres, at Departementet for Familie tilbød kommunen et alternativ, hvor pigen kunne anbringes. Dette tilbud havde kommunen ikke meldt tilbage om, man ønskede at tage imod, førend sagen fik den tragiske udgang, siger Mimi Karlsen.

Hun kalder forholdene for pinlige, men understreger, at der stadig mangler lovarbejde på området.

- Det er rigtigt at kritisere disse forhold, og det er jo meget pinligt, at vi ikke har rammerne til at løse problemet. Men vi kan ikke haste en lov igennem og straks skabe rammerne til formålet. Arbejdet kører, og man skal også huske, at der er forskellige instanser såsom politiet, retsvæsenet og os, der skal samarbejde for at løse problemet, siger hun.

Mimi Karlsens partifælle Nikoline Ziemer har kritiseret myndighederne for, at pigen overhovedet var blevet anbragt i anstalten. Hun opfordrer det nye Råd for Menneskerettigheder til at tage sagen op.

Ifølge Politimesterembedet placeres 6-7 mindreårige i anstalterne hvert år.