Må droppe studiet på grund af boligmangel

Så er det blevet den tid på året, hvor de kommende studerende leder efter et sted at bo. En begivenhed, som hvert år byder på tilbagevendende udfordringer, problemer og frustrationer.
16. juli 2013 06:24

I år er ikke anderledes og mange unge mennesker ender faktisk med at springe fra deres uddannelse, fordi udfordringerne i forhold til at finde et sted at bo bliver for store.

Susanne Møller er centerleder for ved Piareersarfiit i Nuuk. Piareersarfiit findes i alle grønlandske byer og centret i Nuuk tager sig af vejledning og introduktion til de studerende i Hovedstaden og varetager de kollegier, der er forbeholdt Nuukborgere og studerende fra hele Kommuneqarfik Sermersooq, som skal på opkvalificeringskurser til gymnasiet.

Som repræsentant for systemet møder hun jævnligt frustrationer og vrede fra de boligsøgende, som føler, at de bliver ført bag lyset.

- I bliver ved med at sige, at vi skal tage uddannelse, uddannelse, uddannelse, men I kan ikke give os et sted at bo i mens. Og vi kan rigtigt godt forstå, at de er frusterede og vrede over det og vi vil rigtigt gerne hjælpe dem, men vi kan ikke give dem noget, vi ikke har, siger Susanne Møller.

Hun fortæller, at der er enorm mangel på boliger til de studerende, der læser i Nuuk og problemet er særligt stort for de borgere, der kommer fra Nuuk, fordi de ikke kan blive optaget på ventelisten til Selvstyrets kollegieboliger.

Derfor er det slet ikke unormalt, at man må stå på venteliste over et år, og der er mange som ikke kan få en bolig, der passer bare nogenlunde til deres behov.

En konsekvens er også, at mange der finder et job med bolig, nærmest bliver stavnsbundet af jobbet.

- Vi har nogle stykker som har været nødt til at opgive deres uddannelse, fordi de har boet i personalebolig, og da der ikke er en boligmasse, de kan søge ud i, når de er studerende her i Nuuk har de ligesom kun kollegiemuligheden og der har vi ikke ret meget at tilbyde.

Det samme gælder for de studerende fra de andre byer og bygder i Kommuneqarfik Sermersooq, som skal på opkvalificering til gymnasiet. Et kursus man i denne kommune kun kan tage i Nuuk. Her kan boligsituationen faktisk gøre det noget nær umuligt at komme videre.

- Du står på venteliste længere tid end uddannelsen tager, og det betyder at man bliver i sin bygd, fordi der ikke er nogen bolig her inde i byen, siger Susanne Møller.