Kuupik: Vi skal ikke ærgre os over de faldende indtægter på cigaretter

Alene fra 2012 til 2013 faldt indtægterne til Landskassen i form af afgifterne på tobak fra godt 202 millioner kroner til 141 millioner kroner, viser helt nye tal fra Grønlands Statistik.
Skrevet af Apollo Jeremiassen
24. april 2014 03:22

Det skal man ikke være ked af, siger formanden for Inuit Ataqatigiit, Kuupik V. Kleist, for i sidste ende er det et sundhedstegn for samfundet.
 
- Penge vil jo komme til at blive manglet et eller andet sted, som selvfølgelig er ærgerligt. Men man kan ikke ærgre sig over baggrunden for de faldende indtægter på cigaretter og alkohol fordi det er et sundhedstegn, siger Kuupik V. Kleist.
 
Set over de sidste 20 år er salget af cigaretter mere end halveret og alene fra 2012 til 2013 er forbruget af cigaretter faldt med godt 35 procent, det vil sige, at Landskassen har tabt omkring 61 millioner kroner.

Læs også: Vi ryger og drikker mindre

- Man må erkende, at sådan ligger landet. Jeg vil ikke gøre mig masse bestræbelser på for at forhøje afgifter eller på andet måde prøve at skrabe pengene ind. Man må bare konstatere at vi er begyndt at leve sundere, så må man prioritere hvilke udgifter der skal dækkes, siger formanden for Inuit Ataqatigiit, Kuupik V. Kleist.
 
Naalakkersuisoq for finanser, Vittus Qujaukitsoq vil ikke kommentere de faldende afgifter på nuværende tidspunkt, da Inatsisartut i løbet af forårssamlingen skal debattere emnet.