Kuupik Kleist foreslår et inuit-bankfællesskab

Hvis de arktiske folk alle skal have en bedre økonomi og nogenlunde ensartede sociale vilkår, må man finde på noget nyt i nær fremtid. En fælles bank for inuit kan være en løsning ifølge IA-politikeren.
29. juli 2014 12:23

- I dag konkurrerer vi om at tiltrække investeringer fra den sydlige himmelsfære, og det er en konkurrence, som gør, at det kan være svært at samarbejde om en økonomisk og erhvervsmæssig udvikling.

- Så jeg tager det meget seriøst, at det kan være en af tankerne for, hvordan vi bærer os ad med at udbygge et økonomisk samarbejde ved at have en fælles bank i de arktiske lande, siger Kuupik V. Kleist til KNR.

Han var en af hovedtalerne under ICC's generalforsamling i sidste uge.

Kontant bonus til Alaskas inuit
Der er stor forskel på den økonomiske velstand blandt de arktiske lande. Inuit i Alaska får udbetalt, hvad der svarer til godt 55.000 kr. i bonus hvert år ved juletid fra råstofindustrien, mens økonomien ser anderledes ud for de øvrige lande.

LÆS OGSÅ ICC udstikker kurs

Derfor var det et ønske fra de fleste delegerede under ICC's tolvte generalforsamling i Inuvik i Canada, at den store forskel skal minimeres blandt andet for at afhjælpe den store sociale forskel mellem landene i Arktis.

- Der er ingen tvivl om, at det alt andet lige er den største udfordring i dag. Generelt har vi dårlig økonomi, men der er nogle områder, der har god økonomi på grund af råstofindustrien, siger Kuupik Kleist.

Individuel overskudsdeling eller ej
Kuupik Kleist vil have klarlagt, hvilke forhindringer der er omkring det økonomiske og erhvervsmæssige samarbejde i de arktiske områder – i første omgang ved at undersøge, hvordan hvert enkelt land forvalter økonomien omkring råstofområdet.

- Det mest nærliggende eksempel er, at man i Alaska fordeler en stor check en gang om året til alle individer, som opfylder kriterierne. Mens vi i Grønland og andre steder anser andele af indtægterne fra råstofindustrien til at være et fælles gode, siger han.

LÆS OGSÅ ICC-konferencedeltagere æret

Derfor må man i første omgang undersøge, hvad der egentlig foregår i de forskellige arktiske lande, siger Kuupik V. Kleist og fortsætter:

- Vi har en ambition om at kunne harmonisere nogle basale mekanismer sådan, at det er genkendeligt fra område til område i det arktiske, hvordan man regulerer de her ting, siger han.

De delegerede ønsker, at ICC International skal afholde en konference om en fælles økonomi i de arktiske lande, før den næste generalforsamling om fire år i Barrow i Alaska.