Kun ringe brug af samfundstjeneste i Grønland

Fra januar 2010 har der været mulighed for at idømme kriminelle samfundstjeneste i stedet for fængsel, hvis kriminaliteten ikke var grov, og den dømte i øvrigt var egnet til den slags strafforanstaltning. Siden da har kun 26 dømte afsonet samfundstjeneste.
Skrevet af Peter Troelsen
16. januar 2013 07:07

Fra Grønlandsudvalget i Folketinget kom et spørgsmål til justitsminister Morten Bødskov om dette, og for at kunne svare spørgeren, har ministeren indhentet en redegørelse for direktøren for den grønlandske Kriminalforsorg.

Direktøren for Kriminalforsorgen i Grønland har oplyst, at der er etableret omkring 64 samfundstjenestesteder i Grønland, og at flere af stederne har plads til mere end én samfundstjenestedømt. Dette indebærer, at der løbende er plads til omkring 100 samfundstjenestedømte.

 

I de sager, hvor Kriminalforsorgen siden ordningens indførelse den 1. januar 2010 er blevet anmodet om at udarbejde personundersøgelse indeholdende en egnethedsvurdering, har kriminalforsorgen for en stor dels vedkommende anbefalet samfundstjeneste.

Antallet af domme om samfundstjeneste er dog stigende. Fra 2 i 2010 over 11 i 2011 til 15 medio december 2012. Da ordningen blev indført i Danmark, var det også en svær start, men sidenhen er samfundstjeneste blevet en hyppigt brugt måde at straffe mindre forseelser på i Danmark. Hvis det samme blev tilfældet i Grønland, ville man mindske presset på landets anstalter.