Kritik af dansk fravær fra forsoningskommission

Grønlands folketingsmedlemmer kritiserer, at Danmark afviser at bidrage til den nye grønlandske forsoningskommission, der skal gøre op med kolonitiden.
Skrevet af Mads Lynge
13. april 2014 18:49

Sara Olsvig fra Inuit Ataqatigiit og Siumuts Doris Jakobsen synes, det er ærgerligt, at den danske statsminister Helle Thorning-Schmidt over for KNR tidligere har afvist, at Danmark kan bidrage til forsoningskommissionen. Det skriver avisen Jyllands Posten på sin hjemmeside i dag.

Sara Olsvig mener, der er to ting i arbejdet med forsoning. For det første kan forsoningskommissionen skal arbejde med et internt opgør med vores kolonitid, og for det andet handler det også om forsoning mellem Danmark og Grønland. Hun henviser som eksempel til det igangværende arbejde med juridisk faderløse.

- Det undrer det mig, at den danske statsminister så kategorisk afviser at være en del af det forsoningsarbejde. For det siger selv, at når to lande har haft en fælles historie i over 300 år, så er der ting, der skal forsones, siger hun.

Også Siumuts Doris Jakobsen finder det beklageligt, at Danmark ikke vil deltage i forsoningskommissionen.

- Det er jo ellers formålet, at vi ønsker komme overens med kolonitidens konsekvenser. Tiden som koloni trækker den dag i dag sit spor gennem vores land og mellem vores to lande. Vi vil jo gerne forsøge at lægge fortidens spøgelser bag os, så vi kan bruge kræfterne til at se fremad og udvikle vores land, siger hun.

Hos Amnesty International mener vicegeneralsekretær Trine Christensen, at Grønland godt kan komme videre med forsoningskommissionen selv.

- Men det er ærgerligt, at Danmark ikke vil være med, for vi ville ellers også selv kunne få noget ud af det. Det har man set hos befolkningerne i andre lande, hvor man har haft lignende opgør, siger hun.

Folketinget skal i øvrigt drøfte Rigsfællesskabet den 29. april, hvor der er redegørelsesdebat om Rigsfællesskabet.