Kæmpe fald i Tasiilaqs arbejdsløshed

Nye tal fra kommunerne viser, at der er sket en stor vækst i arbejdsløsheden fra 2012-2013. Overordnet set er antallet af arbejdsløse steget med hele 439 personer fra marts måned sidste år til marts måned i år.
24. april 2014 03:37

Men særligt én by skiller sig ud fra den grimme statistik, og det er Tasiilaq, hvor der er kommet langt færre arbejdsløse.
 
I byen med kun 2.100 indbyggere er der på et år kommet næsten 100 færre kontanthjælpsmodtagere. Fra 311 arbejdsløse i marts måned 2012 til 227 samme måned i år.
 
Men når man taler med folk i byen, er det svært helt at finde ud af, hvor arbejdspladserne er kommet fra i en by som Tasiilaq, der har samme befolkningstilvækst som Nuuk. Hvis man trækker antallet af fraflyttere fra, så kom der sidste år 45 nye borgere til byen. De sidste ti år er den lille by vokset med 238 beboere.
 
Tasiilaq vokser, og der er snart et mindre byggeboom på vej i byen, når ti nye boliger og en daginstitution skal bygges snart.
 
Men de 84 arbejdsløse har ikke alle fået job som håndværkere. I byggefirmaet Tunumi Enterprise, der er en af Tasiilaqs største private arbejdsplads, har de kun ansat to nye medarbejdere.
 
En håndfuld chefer på kommunekontoret i Tasiilaq havde heller ikke nogen forklaring på det store fald i arbejdsløsheden fra 2012-2013.
 
Men kommunens konsulent Aniita Kristiansen, der arbejder med beskæftigelse i byen og dens bygder, tror, der kan være flere årsager.
 
- En af grundene kan være, at vi har sat nogle borgere i revalidering, siger hun.
 
Kommunen har de sidste måneder sendt 12 arbejdsløse i en slags skånejob, og de arbejder altså nogle timer om ugen hos Pilersuisoq, Tele Post, byens ældreboliger og et par private firmaer.
 
Men det forklarer ikke helt det store fald i arbejdsløse.
 
Har I styr på, hvor mange af de 84 arbejdsløse i statistikken, som er folk, der er flyttet fra Tasiilaq?
 
- Nej, det har vi ikke. Der er noget af dette, som vi ikke helt kan forklare.
 
Kommunekonsulenten peger på, at der kan være arbejdsløse, der er flyttet fra Østkysten, og at det kan påvirke byens statistik.
 
- Der er jo nogen, der flytter til Danmark, og så er der nogen der flytter til Vestkysten, når de får arbejde, eller hvis de skal starte på en uddannelse, siger arbejdsmarkedskonsulent i Tasiilaq Aniita Kristiansen.
 
Tasiilaqs omkringliggende bygder tæller med i byens arbejdsløshedstal. I øvrigt tæller Grønlands Statistiks arbejdsløshedstal kun de personer, der henvender sig hos kommunen for at få kontanthjælp, og dermed bliver registreret som arbejdssøgende.