Johan Lund Olsen tager Sara Olsvigs handske

På, hvad der hidtil har været Sara Olsvigs stol i Folketinget, sidder nu Johan Lund Olsen, og IA-politikeren vil gøre sin indflydelse gældende i efterårets finanslovsforhandlinger.
15. september 2014 14:15

- Vi skal sikre samme standarder på de områder, som den danske stat stadigvæk varetager.

Sådan lyder hovedambitionen hos Johan Lund Olsen forud for de kommende finanslovsforhandlinger med den danske regering. Forhandlinger, som bliver hans første og formentlig største opgave på Christiansborg inden et Folketingsvalg.

LÆS OGSÅ Olsvig: Grønland har taget mere ansvar

Og det er især inden for det grønlandske retsvæsen, som Danmark har ansvaret for, at der igen i år skal afsættes midler til, mener Johan Lund Olsen.

Kriminal-forskelsbehandling
Denne gang for at udligne en lønforskel mellem grønlandske og danske anstaltsbetjente.

- Kriminalforsorgen hører fortsat under den danske stat, men her viser det sig, at grønlandsk uddannede anstaltsbetjentes lønforhold er væsentlig anderledes end danske.

- Så det er en form for fødestedskriterie, vi skal have gjort op med på det område. Vi skal have samme aflønning for samme arbejde, siger han til KNR.

Fokus på hjemløse
Derudover ønsker IA, at der skal tag over hovedet til socialt udsatte grønlændere i København, som ikke har et fast hjem. Det bør sker som led i statens hjemløsestrategi, mener Johan Lund Olsen.

- Det er jo ingen hemmelighed, at mange grønlændere desværre tager ned til Danmark uden mål og midler og bliver meget, meget udsat. Der kan rejses midler via den danske finanslov til et pensionat til de mest udsatte.

LÆS OGSÅ Johan Lund Olsen afløser Sara Olsvig

Og det er krav til den danske finansminister, som for første gang i denne valgperiode bliver rejst i koordineret samarbejde med Siumut i Folketinget.

- Det er jeg rigtig glad for, for det handler jo om at stå sammen og sikre nogle midler til det grønlandske samfund, fastslår Johan Lund Olsen.