Inuitleder: Vi går stærk fremtid i møde

Canadiske Terry Audla ser store muligheder for canadisk Inuit, som sidder på områder med rige naturressourcer.
01. februar 2014 14:12

I Canada er der nu mere og mere fokus på de arktiske egne, fordi det er her fremtidens ressourcer ligger.

Og Inuits indstilling til resourcerne har ændret sig betydeligt de sidste år.

Terry Audla, præsident  for den nationale Inuit organisation, Inuit Tapiriit Kanatami, holdt en af hovedtalerne ved messen om  de mange ændringer der er sket.

- Alt for ofte har det været folk udefra, der kom og bestemte, men nu er Inuit forenet i hele Canada og taler med en stærk stemme. I Canada igennem Inuit Tapiriit Kanatami og internationalt igennem ICC, sagde Audla og fortsatte.

- Vi spreder os over cirka 40 procent af hele Canada i et område på størrelse med Indien. Halvdelen af alle canadiske inuit er under 25 år, så vi går en stærk fremtid i møde.

Audla gjorde det også klart, at han også ser nogle klare problemer.

- Vi har mange udfordringer i vore byer og bygder, bolignød, føde usikkerhed, mangel på uddannelse og et solidt sundhedssystem, men vi har også mulighederne for at skabe nye opfindsomme ideer, nye job muligheder og  større selvtillid.

Det er netop på grund af disse problemer, at han ser en ændring i holdningen til minedrift.

- Vi er ikke imod ressourceudvikling, men vi insisterer på,at det sker på vore betingelser, vi skal være indflydelsesrige partnere i hele udviklingen, siger Audla og slutter.

- Den bedste måde at beskytte Arktis er at beskytte de folk, der bor der. Og den bedste måde at beskytte dem på er at støtte dem til at udvikle et økonomisk og socialt klima, der kan gøre os selvstændige samtidigt med at vor kultur, værdier og traditioner bliver fuldt ud respekteret, sagde den canadiske inuitleder Terry Audla.