Intern undersøgelse

Landsretten vil nu have overblik over, hvor mange der er idømt samfundstjeneste siden 2010. og er i gang med en intern undersøgelse, der skal står klar til efteråret.
Skrevet af Oline I. Olsen
06. marts 2013 17:39

-Vi vil gerne skabe overblik over praksis, siger Landsdommer Søren Søndergård Hansen til KNR.

Han sætter sig nu sammen med Politiet, Kriminalforsorgen og Departementet for Erhverv, der sidder inde med statisk og oplysninger for at finde ud af, hvor mange der har været igennem samfundstjeneste, og hvor mange egnede, der ikke blev dømt til samfundstjeneste. Det skal bruges til en diskussion om, hvor grov en forbrydelse skal være for at udelukke samfundstjeneste.

I 2010 blev samfundstjeneste indført i det grønlandske retsvæsen, og siden dengang har 26 personer afsonet dommen til samfundstjeneste. Det oplyste jutitsminister Morten Bødskov over for Grønlandsudvalget i Folketinget i begyndelsen af året, hvor det blandt andet også kom frem, at der i 64 samfundstjenestesteder i Grønland løbende er plads til 100 samfundstjenestedømte. 

I den nye undersøgelse vil Landsretten også interviewe de personer, som har afsonet deres samfundstjeneste.

- For at vide, hvordan det er gået med dem, siger landsdomnmer Søren Søndergaard Hansen, der forventer at undersøgelsen vil stå klar til oktober.

Undersøgelsen kan blandt andet anvendes som vejledning til Kredsretterne i sager, hvor der måske skal idømmes samfundstjeneste. Men også andre myndigheder kan benytte sig af resultaterne. -For eksempel kan politikere få en kvalificeret grundlag til at debattere, om der blandt andet er for få, som idømmes samfundstjeneste, siger Søren Søndergaard Hansen.