Ingen Kina-kontrakter til Grønland

Mens danske virksomheder høster milliarder på det igangværende danske Kina-besøg, så har grønlandske virksomheder ikke scoret en eneste kontrakt. En af de virksomheder, som ellers har opmærksomheden rettet mod Kina er Great Greenland. Men her fortsætter man i stedet på den kurs, som allerede er lagt, forklarer direktør Lars Berg.
Skrevet af Martine Lind Krebs
15. juni 2012 12:57

I fremtiden vil kineserne kunne drikke dansk kirsebærvin og Carlsberg øl, spise danske svinehaler, tænde for en dansk radiator, få leveret el fra dansk vindmølleteknologi og få varer fragtet med Maersks lyseblå containerskibe. Og det er blot et lille udvalg af de kontrakter, som ligger og venter på at blive underskrevet med kineserne.

I alt anslås, at danske virksomheder vil underskrive kontakter for 18 milliarder under det kinesiske besøg.

Men ikke en eneste grønlandsk virksomhed har en aftale på vej. Det oplyser chef fra Eksportrådet Vibeke Rovsing Lauritzen over for KNR.

Ifølge Lars Berg, direktør i Selvstyrets sælskindsselskab Great Greenlands, er virksomheden dog allerede godt i gang med at skabe kontakter i Kina.

- Vi arbejder jo på vores egen front. Vi følger op på det, som vi har sat i gang, siger Lars Berg, der dog medgiver, at Great Greenland måske godt kunne have benyttet anledningen.

- Jo, det kan man vel altid sige at vi kunne. Men vi har arbejdet sammen - eller forsøgt at arbejde sammen med - Udenrigsministeriet, specielt Handelsministeriet og Arktisk Ambassadør, så på den måde har vi forsøgt at lægge billet ind på at få startet en informationskampagne om sælskind. Men det kan man vel altid sige, at vi kunne. Men vi har jo selv brugt kræfter på vores egen kontakt til kunderne, og det er jo også en stor ting for os at komme i gang med, siger direktøren.

Ifølge Lars Berg har Great Greenland over sommeren møder med forskellige kinesiske parter, som kan blive til konkrete handler.

- Det er en langsommelig proces at skabe et nyt marked, som har været dødt længe. Og det er ikke gjort lige over en dag, men vi håber og gør det vi kan for at komme ind på det kinesiske marked, siger han.

Og selv om ingen grønlandske virksomheder altså har sikret sig en af de guldrandede kontrakter med de besøgende kinesiske topfolk, så deltager landets største virksomhed - Royal Greenland - dog i arrangementer i København i dag.

Ifølge sermitsiaq.ag er salgsdirektør Bruno Olesen således med til dagens erhvervskonference, hvor der flittigt er blevet underskrevet kontrakter og netværket mellem kinesiske og danske virksomheder.

- Vi deltager for at bekræfte vore relationer med Kina, hvor vi har gjort forretninger i mange år, siger koncernchef Mikael Thinghuus til nyhedssiden.

Royal Greenland sælger for en kvart milliard kroner fiskeprodukter i Kina om året.