Ingen hjælp fra EU omkring hvalfangst

I sidste uge var EU kommissæren for maritime anliggender og fiskeri, Maria Damanaki i Grønland. I den forbindelse spurgte knr.gl hende om hendes og kommissionens syn på hvalfangst. Desværre er der overhovedet ingen hjælp at hente fra EU på det område.
Skrevet af Peter Troelsen
11. juni 2012 09:06

Der er møde i Den Internationale Hvalfangstkommission (IWC) i næste måned, og uanset hvad kommissionen kommer frem til, vil man fra EU side respektere afgørelserne.

-Der er et par lande i EU, der har hvalfangst på programmet. Fra kommissionens side gør vi ikke meget ud af det emne. Vi har besluttet at respektere de beslutninger, der tages i de fora, der beskæftiger sig med hvalfangst. Det er jo et ømtåleligt emne verden over, og vi skal bare lægge os tæt op af, hvad IWC finder rigtigt, fortæller Maria Damanaki.

Når skåltalerne og de fine ord skal fremsættes, er der ingen grænser for, hvor meget man skal have respekt for grønlændernes kultur og traditioner, men når glasset er tomt og realiteternes verden stirrer en i øjnene, er virkeligheden en anden.

-Det er vigtigt at respektere de forskelligheder, der er i EU-landene, men vi kan ikke sætte os op mod de beslutninger der tages. Vi vil ikke blande os fra EU-side, da der findes et organ der behandler hvalfangst, siger kommissæren, der dog godt kan se paradokset mellem de fine ord og virkeligheden. Sådan er politik desværre meget ofte.