Indlandsisen mere stabil end hidtil antaget

Internationale videnskabsmænd er yderst overrasket over nye opdagelser, der viser, at der gemmer sig urgamle tundralandskaber mere end tre kilometer under indlandsisen i Grønland.
Skrevet af Karsten Sommer
21. april 2014 16:20

- Vi har fundet organisk jord og planterester, som har ligget nedfrosset under indlandsisen i mere end 2,7 millioner år, siger geologen Paul Bierman til det anerkendte tidskrift Science.

Fundene giver opsigtsvækkende beviser på, at den grønlandske indlandsis har modstået skiftende klimaændringer meget længere, end man hidtil har troet, og har overlevet mange globale klimaændringer gennem millioner af år.

Opdagelsen vækker opsigt, fordi netop stabiliteten af Grønlands indlandsis har afgørende betydning for, hvor stor stigningen af havets vandstand vil blive i forbindelse med de igangværende klimaændringer på kloden.

- Det gamle landjord under indlandsisen hjælper os til at løse et vigtigt spørgsmål omkring klimaforandringerne, siger forskeren Dylan Rodd, der har været med til at lave den nye videnskabelige undersøgelse.

Opdagelserne tyder på at selv under de varmeste perioder, siden dengang indlandsisen blev skabt, forblev den grønlandske iskappe stabil.

- Isen smeltede aldrig helt, uanset hvor varmt det blev, og det gjorde, at tundralandskabet under isen forblev tildækket og uberørt selv gennem millioner af års global opvarmning, siger geologen Paul Biermann til Science.

Tundralandskabet under isen eksisterede mellem 200.000 og en million år, inden en istid skabte indlandsisen, som siden altså har kunnet modstå en lang række klimasvingninger, fastslår forskerne.