Ikke-spredningsaftale syltet i fem år

Selv om Grønland klart og tydeligt har ytret ønske om at blive omfattet af ikke-spredningsaftalen, har skiftende regeringer i Danmark helt og aldeles ignoreret Grønlands ønske. På trods af mindst fem påmindelser fra Det Internationale Atom Energi Agentur (IAEA) har Energistyrelsen ikke reageret.
Skrevet af Peter Troelsen
21. februar 2013 08:22

Styrelsen kryber nu til korset og indrømmer, at den har sovet i timen og lover bod og bedring. Nu vil Grønland være med i aftalen i løbet af to – tre måneder. Både Danmark og Færøerne har længe været omfattet af aftalen, der betyder meget for Grønland, der står på tærsklen til at tage beslutninger om fremtidig produktion og eksport af uran.

- Det er i sagens natur meget beklageligt, karakteriserer energiminister Martin Lidegaard (R) nu overfor Ingeniøren Energistyrelsens brøler, og Siumuts medlem af Folketinget Doris Jacobsen er heller ikke tilfredse med den danske laden stå til.

-Det er godt, at ministeren nu sørger for, at den beslutning Landstinget tog i 2004 bliver fulgt. Og selv om det stadig kan forekomme noget mærkeligt, at man har ”glemt” Grønland i denne sammenhæng i årevis, er det jo som danskerne siger, bedre sent end aldrig. Jeg rejste sagen, fordi det har betydning for Grønland i disse tider, at vi er omfattet af alle de bedste om stærkeste internationale regler, hvad angår håndtering af uran og radioaktive materialer i det hele taget. Jeg forstår stadig ikke, hvordan Danmark kan ”glemme” os, når der er blevet rykket fra IAEA i årevis, og man har sørget for, at Færøerne var inde under aftalen. Det er jo hos os, der findes uran,” siger Doris Jakobsen.