Historiker: Grønland ønsker at skabe bedre samfund

Jens Heinrich efterlyser, at Danmark forholder sig aktivt til sin historie og deltager i forsoningskommissionen
Saammaasseqatigiinnissamut isumalioqatigiissitaq
30. august 2014 13:36
 
Danmark bør deltage i forsoningskommissionen. Det gør historiker og medlem af kommisionen Jens Heinrich klart i en kronik i Berlingske.
 
- Nedsættelsen af kommissionen viser, at Grønland ønsker at skabe rammerne for et bedre samfund. Danmark burde anerkende dette og i stedet for at bibeholde rollen som hjælper se en mulighed for at blive ligestillet og dermed udvikle det fællesskab, som for de fleste er en glimrende ordning, skriver Heinrich.
 
Han gør det videre klart, at kommisionen ikke handler om at pege fingre eller om, at Danmark skal undskylde for udviklingen i Grønland. 
 
- Men der er et problem, når én part af et fællesskab afviser at tage del i den anden parts behov for forsoning. Det handler om, at Danmark aktivt forholder sig til historien - som kolonister og som aktiv partner i Grønlands udvikling - ikke som den eneste aktør, da blandt andet de grønlandske landsråd også havde stor indflydelse, slår historikeren fast i Berlingske.
 
Heinrich håber, at kommissionen vil betyde, at man kan tilegne sig en historisk bevidsthed blandt begge folk udfra nye præmisser, færre myter og større gensidig respekt.
 
Endeligt mener historiken, at Kronprinsparrets seneste besøg i her til landet viser, at de to lande stadig er tæt forbundne. 
 
- Danmark bør deltage i arbejdet. Alt andet er at stikke hovedet i busken i forhold til historien og hermed misse en mulighed for en revison af fællesskabet, slutter Jens Heinrich.