Grønlændere skal have adgang til integrationsindsatsen

De Radikale i København og Demokraterne i Nuuk foreslår nu et tættere samarbejde mellem de to kommuner om at forbedre vilkårene for grønlændere, der vil skabe sig et liv i København.
12. november 2013 04:15

Grønlændere skal have adgang til Københavns kommunes integrationsindsatser, mens det allerede i Nuuk skal være muligt at starte processen med at få et sygesikringsbevis, en bankkonto, et job og et sted at bo.

I dag betragtes grønlændere som danske statsborgere og har derfor ikke mulighed for at få støtte til at etablere sig via integrationsindsatsen. Og det er et problem.

Mange grønlændere ankommer til Danmark uden at kunne tale og skrive ordentligt dansk, uden viden om danske regler for at bosætte sig, og uden et netværk eller erfaring med at finde job på det danske arbejdsmarked.

- Grønlændere falder midt i mellem to stole, da vi betragter dem som danskere, men i virkeligheden kommer de fra en helt anden kultur, hvor man både gør tingene på sin egen måde, men også hvor det offentlige system fungerer anderledes, siger Tommy Petersen, der kandidat for De Radikale til kommunalvalget i København.

Derfor foreslår de Radikale og Demokraterne samtidig, at der etableres mulighed for at ordne mange af de ting på forhånd i Nuuk inden afrejse.

Ifølge demokraternes viceborgmester Anda Uldum forsøger Kommuneqarfik Sermersooq så vidt muligt at give  grønlændere, der vil til Danmark nyttige informationer.
- Og her vil muligheden for på forhånd at oprette en bankkonto, få sit sygesikringsbevis, få hjælp til at finde et sted at bo inden afrejse samt starte beskæftigelsesindsatsen før man ankommer til København hjælpe betydeligt, understreger Anda Uldum.