Grønlandske skuespillere gør lykke i Sverige

Vivi Nielsen og Elisabeth Heilmann Blind har for tiden succes i det svenske Teater Teatros opførelse af Romeo og Julie.
Skrevet af Karsten Sommer
18. juli 2014 15:02

Det foregår i Göteborg, hvor den udødelige Shakespeare-klassiker opføres udendørs i den historiske Bohus Fæstning i byen.

Elisabeth Heilmann Blind og Vivi Nielsen er begge er uddannet i 80´erne på den første grønlandske teaterskole Tukak i Fjaltring i Vestjylland.

Men de fleste kender nok Vivi Nielsen som sangerinde. Hun sang Silamiutklassikeren Inuugujoq fra 1988, og nu 26 år efter er hun tilbage på de skrå brædder.

- Det startede med, at jeg fik en henvendelse fra Svenn Syrin fra Grønlands Nationalteater, hvor han var blevet kontaktet fra Teater Teatro som efterlyste grønlandske skuespillerinder. Og han anbefalede så mig, Elisabeth Heilmann og Vivi Sørensen.

Nej, til Julie

Vivi Sørensen, der for tiden går på Odense Teaterskole, skulle have spillet rollen som Julie i Shakespeare-klassikeren, men valgte efter et travlt år i Odense at tage til Grønland her i sommer - til gengæld sagde både Vivi Nielsen og Elisabeth Heilmann ja tak til den store chance.

Vivi Nielsen spiller fru Capulet, Julies mor, der indædt vogter på sin datters dyd.

- Moderen er en iskold madamme, som betragter sin datter som et trofæ, der skal giftes væk til en rig mand.

Samfundsaktuelt stykke

Og det har overrasket Vivi Nielsen, hvor meget i Romeo og Julie-historien, der kan bruges i dag.

  - Vi har talt meget om at der er mange, mange paralleller til nutiden. Blandt andet det der med selvmord - ulykkelig kærlighed, der ender tragisk. Det er en evig aktuel historie, som vi snakkede om også burde fortælles på grønlandsk, siger hun.

Tukak-lærdommen til nytte

Vivi Nielsen og Elisabeth Heilmann har også kunnet bruge det, de lærte på Tukak-teateret i 80´erne.

- Det har vi faktisk kunnet bruge en del af. Blandt andet i en scene med Julie, hvor vi har brugt elementer fra maskedansen. En desperations-scene, hvor hun begynder at blive voksen, og foragter alle.

- Der kunne vi bruge ting fra maskedansen, og skuespillerne lærte det af os. Så ja, vi havde glæde af tiden på Tukak, forklarer hun.

Avis-anmeldelserne i Sverige har rost de grønlandske medvirkende, og nu drømmer Vivi Nielsen blot om en dag at opføre Shakespeares kærlighedsdrama her i Grønland.

- Det kunne bare være helt fantastisk, siger Vivi Nielsen.

Læs den svenske avis Expressens anmeldelse af stykket her.