Indland Udland Politik Erhverv Krimi Kultur Sport

Grønlandsfilm sikret for eftertiden

Filmprojektets leder Anne Mette Jørgensen har gennemset alle 248 filmtitler.
AF:  Martine Lind Krebs
de in

Nationalmuseet har pustet støvet af sine næsten 250 etnografiske 16mm film og har digitaliseret dem alle. Heriblandt 75 grønlandske film, der nu får chancen for at få ny plads i forskningen og offentligheden.

Filmene har gennem de sidste årtier levet en næsten glemt tilværelse på en hylde i et skab på Nationalmuseet. Men de gemmer på masser af værdifuld viden, siger antropolog Anne Mette Jørgensen, der er projektleder for digitaliseringen. Hun har gennemset alle filmene.

Det er en fælles dansk og grønlandsk filmskat, som fortæller en hel masse om det møde, der er foregået mellem danskere og grønlændere op igennem det sidste århundrede, siger hun.

Filmene er foræret til Nationalmuseet fra rejsende i hele verden. De fleste af de grønlandske film stammer fra Grønlandsstyrelsen, som fik dem optaget for at dokumentere koloniseringen af Grønland i 1920’erne til 40’erne.

- 16 mm film havde en storhedstid i 30’erne, 40’erne og 50’erne, især i forsamlingshusene, hvor man viste de her film. Men med tiden er de blevet mindre og mindre brugbare, og dermed er den viden man havde om dem også blevet mindre og mindre. Efterhånden vidste man ikke så meget om dem herinde på museet, siger Anne Mette Jørgensen.

Hun håber, at filmene vil få nyt liv i undervisningssammenhænge og på tv, og vil indgå i den historiske forskning i Grønland fremover. Nationalmuseet forsøger nu at få et samarbejde i gang med de forskellige grønlandske instanser, så filmene kan få udbredelse i Grønland.

Tags

Har du fundet en fejl?

Hvis du har opdaget en stavefejl eller en faktuel fejl, så skriv til os.

Rapportér fejl her:

Opdatér Type the characters you see in this picture.
Type the characters you see in the picture; if you can't read them, submit the form and a new image will be generated. Not case sensitive.  Switch to audio verification.

For at kommentere på KNR.gl, skal du acceptere vores retningslinjer

Det kræves, at alle debattører deltager under fulde navn

Hvis du allerede har en konto på disse tjenester, kan du kommentere ved at logge på via en af dem