Grønland er ikke Mordor

Anders Stenbakken glæder sig over det billede, der tegnes af Grønland i sæson to af ”Ice Cold Gold”, hvor der er mere fokus på landets kultur og morderne livsførelse.
30. juli 2013 15:16

Som Radioavisen fortalte i går, så har 15 millioner amerikanere set første sæson af Ice Cold Gold, hvilket Discovery Channel selv mener, er en stor succes.

For Grønland er det naturligvis også en fantastisk opmærksomhed landet pludselig får. En opmærksomhed som direktør i Visit Greenland Anders Stenbakken sætter stor pris på. Han slår dog fast, at opmærksomhed kun er godt, hvis den er med til at tegne det ønskede billede af Grønland.

I første sæson fremstod den grønlandske natur meget fjendtlig, hvilket ifølge Stenbakken ikke er gavnligt, men der lader til at tegne sig et mere komplekst billede i sæson to.

- Programmet bevæger sig fra at være et farligt Grønland, som nærmest er et Mordor, med de her små amerikanske dværge, der skal finde mineraler i det her farlige land. Det kommer til at bevæge sig over til et mere ballanceret billede af landet. Det, synes jeg, er interessant, siger Anders Stenbakken.

Han fortæller, at der jo har været mange filmhold i Grønland gennem tiden, hvoraf nogle har været decideret skadelige. Når han ser på det her projekt, der tager en drejning over og vil forklare Grønland, ser han dog et stort positivt potentiale i Ice Cold Gold

- Her er en oplagt mulighed for Grønland til at positionere sig som et land, der stadig har nærmest ubegrænset plads til rådighed, og de store eventyr er her. Men samtidigt er det jo også en mulighed for at forklare, at det her er ikke et dødsunivers, hvor det er livsfarligt at gå ned og handle i Brugsen i Nuuk.