Grønlændere fraværende i dansk valgkamp

Valgkampen i Danmark op til kommunal- og regionsrådsvalget næste uge kører på sit højeste. Men forholdene for grønlændere i Danmark er ikke noget, der fylder på dagsordenen.
Skrevet af mlk
12. november 2013 11:21

En af de opstillede kandidater i Københavns Kommune er formanden for Det Grønlandske Hus i København Taner Yilmaz (S).

- Der har været så meget debat om Grønland, men debatten handler jo meget om Grønland, ikke så meget om grønlændere i Danmark, siger han.

Men det er ikke kun skidt, at grønlænderne ikke fylder i debatten, for det kan tit resultere i et ensidigt fokus på de socialt udsatte, tilføjer han:

- Når debatten handler om socialt udsatte, kan man godt komme til at nævne grønlænderne som en svag gruppe. Hele den stærke velfungerende gruppe grønlændere beskæftiger man sig slet ikke med. Så det er med til at forvrænge hele billedet af grønlændere i Danmark, som om alle er svage. I den forbindelse savner jeg en mere aktiv deltagelse fra grønlænderne, i hvert fald i København.

Der er til redaktionens kendskab ikke nogen kandidater med grønlandsk baggrund, som stiller op til valget. Men alene i Københavns kommune tæller vælgere med grønlandsk baggrund næsten 2000 stemmer, siger Taner Yilmaz.

- Det er altså ret mange stemmer. Hvis man kunne mobilisere dem og vælge en kandidat, som interesserer sig for grønlandske sager, kunne man godt blive valgt ind. Men mit indtryk er, at det er spredt. Der er ikke en mobilisering af de stemmer, siger han.

En af de få kandidater, som har fokus på grønlændere, er Tommy Petersen, der er opstillet for de Radikale i København. Han tog i oktober initiativ til et vælgermøde om grønlændere i Det Grønlandske Hus, og senest har han i samarbejde med Demokraternes Anda Uldum foreslået et tættere samarbejde mellem Nuuk og København for at give grønlændere, der flytter til Danmark, en lettere start på den nye tilværelse.

- Vi vil gerne have, at alle grønlændere, der rejser til Danmark eller København, får nemmere ved at blive registreret, få sit sygesikringsbevis og starte sit liv op. Anda Uldum fortæller mig, at nogen skal vente helt op til to måneder på at få sit sygesikringsbevis. Hvis man kan starte de her ting inden man rejser, vil det kunne gøre en forskel for de grønlændere, der tager herned, siger han.