Fransk utilfredshed med Arktisk Råd

Den franske delegation er utilfreds med, at landet ikke får mere indflydelse i Arktisk Råd. Og den utilfredshed deler de med flere andre lande, heriblandt Kina.
Skrevet af Rune Langhoff
12. maj 2011 15:35

Derfor overvejer landet nu at handle uden om Arktisk Råd, når det skal agere i Arktis, siger Michel Rochard, der er landets ambassadør for polarregionerne.

I en udtalelse fra delegationen understreger han, at Arktisk Råd efter hans opfattelse ikke ønsker nogen form for debat og at medlemslandene bruger rådet til at holde andre lande ude af Arktis - selvom der er brug for disse lande - heriblandt Frankrigs - ekspertviden.

Rochard mener, at det ikke kun skal være ejerne af Arktis - altså medlemslandene i Arktisk råd - der sikrer miljøet, men også områdets brugere. De lande, der vil begynde at sejle mere og mere igennem området, for eksempel.

- Hvis ejerne af Arktis fortsætter med at ignorere omverdenen, må vi brugere af Arktis finde et andet sted at drøfte vores interesse i Arktis, siger Rochard.

Han fortsætter med at understrege, at det ikke er synspunkt, som Frankrig står alle med.

- Kina har understreget det samme to-tre gange, og mindst en gang har de sagt det meget bestemt.

Derfor mener han, at tiden nu er inde til at få alle potentielle brugere af Arktis til bidrage til at finansiere den infrastruktur, der vil blive nødvendig, når området bliver brugt mere - til gengæld for at brugerlandene også for medbestemmelse, når retningslinjer for brugen skal besluttes.