Forskere skal undersøge klimaforandringers påvirkning af Qaanaaq-området

Klimaforandringernes påvirkning af Avanarsuaq-området kommer nu under lup i et stort tværfagligt forskningsprojekt, der kommer til at løbe over de næste fire år.
27. marts 2014 05:32

Forskernes mål er at bidrage til en bedre forståelse af klimaforandringernes indvirkning på de mange samfund i verden, der er afhængige af sæsonbetinget fangst og fiskeri. De håber samtidig at kunne udvikle nye metoder for tværvidenskabeligt samarbejde mellem arkæologi, biologi og antropologi.

Den grønlandske indlandsis forsvinder med rekordfart i disse år. Det betyder omfattende forandringer i de nordgrønlandske økosystemer og skaber helt nye livsbetingelser for de cirka 700 mennesker, der bor i Thule-regionen.

- Den svindende og ustabile is betyder, at det er blevet sværere for fangerne at få adgang til de dele af havet mellem Grønland og Canada, der traditionelt har forsynet Thule-samfundet med sæl, hvaler og fisk. Resultatet er affolkede bygder og en usikker tilværelse for områdets beboere, men på længere sigt skaber klimaforandringerne måske også muligheder i form af nye søveje og mere kommercielt fiskeri, siger Kirsten Hastrup, der er professor i antropologi ved Københavns Universitet og leder af projektet.

Det tværfaglige projekt er forankret på Institut for Antropologi på Københavns Universitet og involverer et tæt samarbejde med forskningsprofessor Bjarne Grønnow fra Nationalmuseet og forskningschef Anders Mosbech fra Bioscience på Aarhus Universitet.

Det ambitiøse projekt er finansieret af Carlsbergfondet, Velux- og Villumfonden med en samlet bevilling på 18,9 millioner kroner. Projektet løber frem til 2017 og indledes til sommer, hvor 12 forskere tager til Qaanaaq for at starte deres arbejde i felten.