Fiskerikontrollen kræver ulovligt fiskeri i Disko Bugt standset

Grønlands Fiskeri Licens Kontrol vil nu have standset det ulovlige jollefiskeri efter hellefisk, der er konstateret i forvaltningsområdet Diskobugten.
22. august 2014 05:06

Her blev det tidligere på måneden gennem et stop den 14. august for både fiskeriet og indhandlingen af hellefisk efter at månedskvoten var opfisket. Et stop der omfattede omkring 370 jollefiskere.

Flere observationer af ulovligt fiskeri
Ikke desto mindre har fiskerikontrollen observeret ikke færre end 13 overtrædelser. Og det har fået Naalakkersuisoq for Fiskeri, Fangst og Landbrug, Finn Karlsen på banen med en opfordring til fiskeriorganisationerne om, at indskærpe overfor deres medlemmer, at ulovligt fiskeri ikke tolereres, men vil blive retsforfulgt.

Samtidig understreger han at ulovligt indhandlede hellefisk ikke kan opnå EU-certificering.

Forsøgsfiskeri kun tilladt i afgrænsede områder
Jollefiskerne har dog lov til at deltage i et forsøgsfiskeri efter hellefisk i afgrænsede områder i Diskobugten. Det gælder jollefiskere fra Ilulissat, Qeqertarsuaq, Qasigiannguit, Aasiaat og Kangaatsiaq.  Forsøgskvoten er samlet på 500 tons, som er fordelt med 250 tons i juli og 250 tons i august.

Det ordinære jollefiskeri efter hellefisk genåbnes den 1. september 2014 med en måneds jollekvote på 421 tons. Der må således ikke fiskes eller udsættes fiskeredskaber før 1. september 2014.

Fiskeridepartementet opfordrer samtidig alle indhandlingssteder om at føre stramme kontrollen med indhandlingen af hellefisk.