Fire års anbringelse for forsøg på drab af politimand

Det kommer til at koste en 44-årig mand fra Paamiut 4 års anbringelse på anstalten for domfældte i Nuuk, at han sidste år i september måned mistede besindelsen, og skød efter en politimand. Ud over dette forhold var han også tiltalt for fire andre forhold. De fire års fængsel er en samlet dom for alle fem forhold. Kredsretten dømte manden 4 års anbringelse tidligere på året, og det er nu den dom landsretten har stadfæstet.
Skrevet af Peter Troelsen
22. august 2012 13:13

Den domfældte har tidligere været anstaltsanbragt for drab på en politimand. Det skete i 1986, hvor han i en alder af 17 år skød og dræbte en politimand. Dengang fik han 6 år for sin forseelse, men da denne forseelse er tilbage fra 1986, virker den ikke som en skærpende omstændighed i dag.

- Jeg kan ikke mindes at der på noget tidspunkt, hverken før eller siden, har været afsagt så hård en dom over en person under 18 år. Oprindeligt blev han dengang dømt 8 år i kredsretten, men landsretten nedsatte dommen til 6 år på grund af mandens unge alder, fortæller konstitueret senioranklager Rikke Holm Simonsen til knr.gl

Efter at have skudt efter politibetjenten sidste år udløste han en brandalarm, og da brandvæsenet kom til stedet sigtede han på brandinspektører, der dog nåede at flygte. Sidenhen flygtede den domfældte ud af byen, og han blev først anholdt af en patrulje fra Nuuk, dagen efter skyderiet. Desuden blev han dømt for forsøg på vold mod sin kone, som han kastede flasker efter.

- Vi fik manden dømt efter anklageskriftet, og dommen på de fire år er en hård dom. Det koster populært sagt lidt ekstra at prøve at dræbe en politimand, så derfor er vi tilfredse med dommen. Heldigvis er det meget sjældent, at en politimand udsættes for drabsforsøg, og den hårde dom til den 44-årige skal også opfattes som en præventiv dom, så andre ikke skulle få den samme meget dårlige ide, siger Rikke Holm Simonsen.

Manden har mulighed for at søge prøveløsladelse efter at have udstået to tredjedele af straffen, men senioranklageren ville ikke tage stilling til mandens muligheder.