Europarådet: Problematisk med adgang til patientjournaler

De nye indsatte i anstalten for domfældte i Nuuk bliver ikke undersøgt for sygdomme, selvom det har en vigtig forebyggende funktion, og så har nogle af medarbejderne i anstalten adgang til de indsattes patientjournaler, selvom det er en klar overtrædelse af reglerne.
Skrevet af Mads Lynge
25. januar 2013 07:00

Det siger Stefan Krakowski fra Europarådets komité til forebyggelse af Tortur og Umenneskelig eller Nedværdigende Behandling eller Straf:

- Nye indsatte bliver ikke undersøgt for diverse sygdomme, selvom det er yderst vigtigt, da det kan have en forebyggende funktion, siger Stefan Krakowski fra Eurporådets komité til forebyggelse af Tortur, og han fortsætter:

- Der er en række grunde til det er vigtigt at undersøge nye indsatte. Generelt set, har indsatte i fængsler eller lignende, nemlig flere sundhedsmæssige problemer set i forhold til resten af befolkningen. Derfor er det vigtigt de bliver undersøgt af en læge, lige så snart de ankommer, og så er det vigtigt at de taler med en psykolog, så man sikrer at de ikke går med selvmordstanker og lignende, siger Stefan Krakowski.

Sidste år var han med i en delegation fra Europarådets komité til forebyggelse af Tortur og Umenneskelig eller Nedværdigende Behandling eller Straf, i Nuuk, hvor de blandt andet besøgte anstalten for at se på forholdene der.

Efter besøget anbefaler Rådet i en rapport også, at anstalten bør have besøg af en sygeplejerske dagligt, så de indsatte, der måtte have brug for det, kan undersøges og eventuelt skal kunne anvises til en læge.

Rådet fandt det endvidere problematisk, at nogle medarbejdere i anstalten har adgang til de indsattes patientjournaler:

- At nogle medarbejdere har adgang til de indsattes patientjournaler er en klar overtrædelse af lov om fortrolighed. Derfor anbefaler vi, at der i de grundlæggende oplysninger vedrørende indsatte ikke inkluderes patientjournaler og lignende. De bør opbevares separat, siger Stefan Krakowski fra Europarådet.

Det har i dag ikke været muligt at få en kommentar fra den fungerende leder af Kriminalforsorgen i i Grønland, samt justitsminister Morten Bødskov.