EU-støtte ikke ulovlig

Det var lovligt, da Royal Greenland modtog EU-støtte i forbindelse med flytning af produktion til Polen. Det hævder koncernen nu i et svar til KNR.
26. februar 2014 06:59

I Fagbladet 3F kunne man forleden læse om, hvordan 110 af Royal Greenlands arbejdspladser på Glyngøre-fabrikken i Danmark blev flyttet i 2008 til en ny fabrik i Polen.

Royal Greenlands kæmpefabrik i Koszalin blev til med 53 millioner i støttepenge fra EU-kommissionen, og den manøvre mener lektor og EU-ekspert Søren Riishøj er ulovlig. EU-midler må ikke støtte udflytning af arbejdspladser, siger reglerne.

Men ifølge marketingschef Hanne Kvist blev de 53 millioner kroner ikke brugt ulovligt. Støttepengene til Royal Greenlands polske fabrik blev nemlig givet, før EU's regler blev ændret.

I 2007 blev det forbudt at benytte EU-midlerne til at udflytning af arbejdspladser. Men millionerne til at støtte Royal Greenland kom fra en ældre fond, der faktisk tillod, at midlerne støtter udflytning af produktion.

Hanne Kvist gør over for Radioavisen opmærksom på, at rødspætteproduktionen fra Glyngøre-fabrikken skulle integreres i den nye storskalafabrik i Polen. På Glyngøre blev der produceret 5.270 ton rødspætter om året, og den produktion voksede i Polen med flere arter og ansatte til det tredobbelte, cirka 14.500 ton.

- Produktionen i Polen er ikke den samme som i Glyngøre, selvom den grundlæggende fiskefiletering jo i sagens natur foretages på den samme måde. 2/3 af færdigvarerne stammer fra andre arter end fladfisk eksempelvis torsk, laks, kuller og hellefisk, som  ikke blev forarbejdet på Glyngøre i Danmark, skriver marketingschefen i Royal Greenland.

- Den ekspansion ville aldrig have fundet sted i Danmark.

Royal Greenland har ud over støttepengene fra EU bidraget med 250 millioner kroner til fiskefabrikken i Koszalin, hvor der i dag arbejder 530 ansatte.

I 3F's grønlandske søsterorganisation, SIK, siger formanden, at millionstøtten til kæmpefabrikken i Polen ikke har kostet nogen nedlagte grønlandske arbejdspladser.