Droner skal bruges til at lave 3D-terrænkort

Droner skal nu opmåle tykkelse af havis, finde sejlrender og iagttage simulerede olieforureninger i Grønland og Alaska.
Skrevet af Karsten Sommer
24. juli 2014 09:38

Det er ingeniørfirmaet COWI, der står for to droner, der skal anvendes til forskningsprojekter for både britiske Cambridge University og Aarhus Universitet.

Det skriver dr.dk.

COWI's drone i Alaska skal måle tykkelsen af havis, finde optimale sejlrender i isen og overvåge appelsiner, som forskerne kaster i havet, hvor de med deres orange farve er lette at få øje på. Appelsinerne kan give forskerne en idé om hvordan en olieforurening bevæger sig.

Skal lave målinger til terrænkort i 3D
I Nordøstgrønland skal den anden drone bruges til at lave et detaljeret terrænkort i 3D, så man kan udarbejde kort over Grønland, der er lige så nøjagtige, som de kort, der findes over Danmark.

- COWI er ekspert i landmåling, og droner giver uanede muligheder for at udforske nye ting, siger Stephan Mølvig, der er droneansvarlig hos COWI til DR.

LÆS OGSÅ Amerikanske droner skal nu prøveflyves over Alaska

I Alaska skal dronen lave en model af havisen ser fra oven, mens en undervandsrobot sejler under isen og laver tilsvarende målinger, der så skal sammenholdes med dronens målinger.

- Det giver os en komplet opmåling af havisens tykkelse, som har stor betydning for sejlads i Nordøstpassagen, siger Stephan Mølvig.

COWI ser i det hele taget Nordatlanten som et interessant marked.

- Især hvis mineindustrien kommer i gang i Grønland, siger firmaets markedsdirektør Morten Krebs, til DR.

LÆS OGSÅ Droner er for dyre