De store drenge trækker læsset i fiskeriet

Ny rapport fra fiskeribranchen har konklusioner, der ikke flugter med Naalakkersuisuts politik.
06. november 2013 07:04

Naalakkersuisut skal passe på med at ramme de store drenge i fiskeriet alt for hårdt med nye krav og højere afgifter. De store fiskekoncerner bidrog i 2011 alene med 4,6 milliarder kroner til bruttonationalproduktet, altså 23 procent, og de har en stor fortjeneste for at holde samfundet i gang.

Sådan er budskabet, i en ny rapport Grønlands Arbejdsgiverforening præsenterede i går aftes.

- Folk opfatter os som en hæmsko for samfundet, hvor vi nu mener at kunne dokumentere, at vi altså også er til fordel for samfundet, siger Henrik Leth, fiskeriformand i Grønlands Arbejdsgiverforening.

Han er træt af at blive set som en skurk, men en ny rapport, som blev præsenteret i går, viser, at det er indtægterne fra de største fiskerivirksomheder som f.eks. hans egen, Polar Seafood, der bidrager mest til finansloven hvert år og ikke de mindre aktører og de mange jollefiskere.

- Der er ikke plads til 55 trawlere, som vi havde i 1990. Vi er nede på seks eller syv rejetrawlere, og det er jo simpelthen fordi, at det skal der til, for at vi kan tjene penge i detteher erhverv. Så det ER nødvendigt at være stor for at kunne tjene penge, er vores budskab, lyder det fra Leth.

De store aktører, der er medlem af GA, har bestilt rapporten som Henrik Leth taler om fra konsulenthuset Copenhagen Economics. Den viser, at de store fiskefabrikker og trawlere er det vigtigste for Grønland, da de skaber den største indtjening i fiskeriet - Den branche  tjener rundt regnet 2,5 milliarder kroner hjem hvert år.

Selvom Naalakkersuisut er på vej med større krav til de store fiskekoncerner, er der nu ingen risiko for, nogen af dem lukker.

- Nej, det tror jeg ikke de første mange år, men det er klart med det afgiftstryk, og de ting vi oplever, så er der ikke plads til nye investeringer, det vil sige, at når tingene (trawlere og matriel red.) på et eller andet tidspunkt er slidt op, så kommer der ikke noget nyt. For det er der ikke råd til, siger brancheformanden for fiskeri i GA, Henrik Leth.

Læs rapporten "Fiskeriets Økonomiske fodaftryk i Grønland" her: http://www.ga.gl/LinkClick.aspx?fileticket=HG%2f%2bIjJ2KKo%3d&tabid=36&language=da-DK