To danskere krydser indlandsisen med drage

Sverri Warm og Flemming Lund har med succes krydset indlandsisen fra Narsaq til Qaanaaq på 30 dage med hjælp fra ski og en såkaldt "kite".
Skrevet af Camilla Dam
23. juli 2014 07:45

På kite-ski og med deres udstyr slæbende efter dem på slæder lykkedes det at sætte en fart på op mod 70 kilometer i timen på de 2300 km tilbage i 2009.

Sjællandske medier fortæller deres historie og krydrer den med flotte videoklip, som du kan se her.

Det var naturligvis en kold omgang, og de to grønlandsfarere havde svært ved at holde tær og fingre varme, men de slap for deciderede frostskader.

Lurende farer
Den farligste situation mødte de tæt på rejsemålet i Qaanaaq, hvor gletsjeren bestod af isbjerge fyldt med store sten.

- Vi kunne i princippet risikere at træde på et tag, der braser sammen. Og så er der altså fem meter ned med en hel masse sten over sig, og så er det slut, fortæller Sverri Warm til Sjællandske Medier.

Men Sverri Warm kom heldigvis hel hjem lige bortset fra en voldsom solskoldning på næse og læber.

En gang er nok
I 2007 forsøgte de at lave samme tur om vinteren med start den 19. april, som de måtte afbryde efter 800 km. De to eventyrere har også krydset isen på tværs på ”normalruten” omkring polarcirklen.

Og turen fra syd til nord tager de nok ikke igen.

- Vi diskuterede, da vi kom frem, om det var en tur, vi ville lave igen. Det vil vi nok ikke.

- Det er ikke fordi, vi er blevet magelige, men det har simpelthen noget at gøre med, at nu har vi prøvet det. Og der er grænser for, hvor mange gange man vil køre 2000 km på ski, siger Sverri Warm.

Men udlængslen fik de hurtigt igen. For nu har de udstyret en gammel, orange redningsbåd om med motor og sejl. Og målet er en tur langs den grønlandske vestkyst.