Dårlige betalere drukner i overbelastet retssystem

Et overbebyrdet og langsomt retssystem gør det umuligt at kræve penge fra dårlige betalere, lyder det fra økonom.
Skrevet af Sandra Meinecke
26. juli 2014 11:58
Grønland har fået sit eget register over folk, som ikke betaler deres regninger. I det nye KR- register, som det hedder, kan virksomheder søge på en kunde, og undgå at lave afdragsordninger med folk, som tidligere ikke har betalt deres regninger.
 
Men retssystemet er for langsomt og overbelastet og virksomhederne tjekker ikke tilstrækkelig op på folk, lyder det fra økonom Jan Seidsen.
 
- Selve retssystemet i Grønland har været så overbebyrdet med sager. De har haft stor personaleudskiftning og er kommet bagud. Der er eksempler på, at en stævning tager 3 år, fra du indleverer stævningen til han eller hun kommer for retten. Så hele retssystemet er også med til, at folk får lov til at købe på kredit meget længere, end de skulle have lov til, forklarer Jan Seidsen, som taler af erfaring.
 
Trods store anstrengelser måtte Jan Seidsen nemlig fra 2 år siden opgive den del af sit revisionsfirma, som netop holdt øje med de dårlige betalere.
 
LÆS OGSÅ: Brevet du ikke vil modtage
 
Han understreger kraftigt, han håber på, at den nye kreditoplysning, KR-Registret, får større succes. Det er både til gavn for virksomhederne og landet på sigt.  
 
-Der er absolut et behov for kreditoplysnings i Grønland, ligeså vel som i alle andre lande, finder der jo dårlige betalere. Straffen for ikke at betale i Grønland er bare så meget lavere, end den er i for eksempel Danmark, siger Jan Seidsen. 
 
Han tilføjer, at man i Danmark ikke vil kunne leje sig ind i en lejelejlighed, hvis man først var blevet registreret som dårlig betaler. 
 
Virksomhederne skal selv melde dårlige kunder
Har man her i Grønland stiftet en gæld til det offentlige, har Naalakkersuisut mulighed for at kræve pengene tilbage ved at trække beløbet fra ens løn gennem skattesystemet. Denne mulighed har private virksomheder ikke, derfor opfordrer Jan Seidsen virksomhederne til selv at melde de dårlige betalere.
 
Og  ligeledes til at søge i det nye register, inden de laver aftaler med folk, på trods af at retssystemet ikke altid kan følge med.
 
-Hvis du har solgt et fjernsyn i 2014  og der går fire år før fogden er færdig med at behandle sagen: jamen, så er det om fire år, at du kan trække det (det tabte beløb red.) fra, men det er i år, at du har haft tabet, forklarer Jan Seidsen, som dermed også appellerer til staten om at hjælpe til med, at det nye registreringssystem kommer til at fungere.