Canadierne debatterer folkedrab

Sidste uges afsløringer om behandlingen af indianer- og Inuitbørn har ført til en debat om folkedrab i Canada.
02. august 2013 07:28

Da disse sidste afsløringer begyndte for et par uger siden, udtalte flere indianerhøvdinge, at en sådan behandling udgør folkedrab, men en talsmand for premierminister Harper har taget afstand fra denne påstand. Det har ført til en debat i Canada, var det folkedrab eller ej?

I et interview med APTN, de oprindelige folks tv-netværk, udtaler Bernie Farber, der var direktør for the forhenvaernde Canadian Jewish Congress, der representerer jøder i Canada, at dette ER folkedrab.

Bernie Farber udtaler, at sådan noget som Holocaust, nazisternes systematiske jødeudryddelse, er hvad man almindeligvis tænker på som et folkedrab, men at den måde disse børn blev behandlet og de mange andre som blev tvangsfjernet og sendt på kostskoler, igennem mere end hundrede år, med det mål helt at udrydde al deres oprindelige folks kultur og sprog og livsstil. De blev også misbrugt, en behandling der ofte resulterede i at børnene døde Det kan godt karakteriseres som folkedrab.

Det anslås at der i løbet af de hundrede år, døde omkring 75.000 børn.

Bernie Farber citerede FNs kriterier for, hvad der er et folkedrab, og de oprindelige folks behandling her opfylder disse kriterier, mener han.

Han sluttede interviewet med at sige, at NU burde regeringerne frigive alle de hemmelige dokumenter om indianer- og Inuitbørnenes behandling så canadiere kan få ren besked.